МЕДИЦИНА

Кръвен тест открива над 50 вида рак

Кръвен тест открива над 50 вида рак

Кръвен тест, наречен Galleri, дава много обещаващи резултати за повече от 50 вида рак при голямо проучване на Националната здравна служба на Великобритания.
Проучването е ръководено от Оксфордския университет и включва 5461 души в Англия и Уелс, които са били насочени в болница от личния си лекар със съмнение за рак.

Често пациентите имат симптоми, като загуба на тегло, с редица възможни причини и изискват множество тестове и посещения в болница.
При 75% от тези с положителен кръвен тест е установено, че имат рак. При 2,5% от тези с отрицателен резултат е установено, че имат рак.
В 85% от тези положителни случаи тестът също така е посочил първоначалното място на рака.
Тестът Galleri търси различни промени в части от генетичен код, които попадат в кръвта от различни видове рак. Клетките в нашето тяло освобождават ДНК, която циркулира в кръвта. Има разлики в ДНК на здравите клетки и раковите клетки. Тестът цели да установи тези разлики. Кръвта ви се тества за сигнали, които може да означават, че имате рак.
Тестът Galleri открива дава положителен отговор при повече от 50 вида рак чрез просто вземане на кръв. Това са:
надбъбречен кортикален карцином, рак на ампулата на фатер, рак на анус, карцином на апендикс, рак на дисталните, интрахепаталните и перихепатални жлъчни пътища, рак на пикочен мехур, костни видове рак, рак на гърдата, рак на маточна шийка, рак н дебелото черво и ректума, рак на хранопровода и езофагогастрален рак, рак на жлъчния мехур, стомашно-чревен стромален тумор, гестационни трофобластични неоплазми, рак на бъбрека, рак на
ларинкса, левкемия, рак на черния дроб, рак на белия дроб, лимфом (ходжкинов и неходжкинов), меланом на кожата, меркел клетъчен карцином, мезотелиом, рак на носна кухина и параназални синуси, рак на назофаринкса, невроендокринни тумори на апендикса, невроендокринни тумори на дебелото черво и ректума, невроендокринни тумори на панкреаса, рак на устната кухина, рак на орофаринкса и хипофаринкс (hpv-медииран, p16+) и (p16-), рак на яйчниците, фрак на алопиевата тръба и първичен рак на перитонеума, рак напанкреаса, рак на пениса, плазмоклетъчен миелом, рак на простата, рак на
тънкото черво, сарком на меките тъкани на корема и гръдните висцерални органи, сарком на меките тъкани на главата и шията, сарком на меките тъкани на ретроперитонеума, сарком на меките тъкани на тялото и крайниците,
необичайни хистологии и локализации на саркома на меките тъкани, рак на стомаха, рак на тестисите, рак на уретер, рак на бъбречното легенче, рак на матката, рак на вагина, рак на вулвата.
Изследователите от Оксфордския университет казват, че тестът остава до голяма степен „в процес на разработка“ и може да се увеличи броят на идентифицираните видове рак. Необходими повече изследвания, преди тестът, направен от калифорнийската компания Grail, да може да бъде въведен в системите на здравеопазването..
Изследователите се надяват, че този тест ще открие ракови заболявания на ранен етап. Ранното диагностициране на рака означава, че има по-голям шанс за успешно лечение.
Резултатите и констатациите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.
Източници: Gardian, BBC, Galleri


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии