МЕДИЦИНА

Метаболитният синдром увеличава риска от всички видове рак

Метаболитният синдром увеличава риска от всички видове рак

Метаболитният синдром а налице, когато човек има три или повече от следните маркери: централно или абдоминално затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, високи серумни триглицериди и нисък серумен липопротеин.

Нови изследвания показват, че влошаването на метаболитния синдром води до повишен риск от развитие на рак.

Данните от анализа на близо 45 000 възрастни в Китай на средна възраст 49 години, са публикувани в изследователското списание Cancer.

Двама лекари, интервюирани от Medical News Today, казаха, че изследването подчертава значението на ранната интервенция като начин за ограничаване на риска от здравословни проблеми по-късно в живота.

Индивидуалните състояния, които съставляват метаболитния синдром, носят свои собствени рискове за здравето, но припокриването на тези множество рискови фактори има допълнително значение.

Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 се увеличава при наличието на метаболитен синдром, а изследванията в Китай показват, че ракът е друг потенциален риск.

„Нашето проучване може да насочи бъдещи изследвания на биологичните механизми, свързващи метаболитния синдром с рака, потенциално водещи до таргетни лечения или превантивни стратегии. Ще бъде необходима официална оценка на тези интервенции, за да се определи дали те са в състояние да модулират риска от рак“, казва в съобщение д-р Хан-Пинг Ши, старши автор на изследването и хирург в Столичния медицински университет в Пекин.

Ши и колегите му съобщават, че за среден период на проследяване от повече от 9 години, участниците в изследването с метаболитен синдром са изправени пред по-висок риск от развитие на всякакъв вид рак. Трябва да се отбележи, че рискът от развитие на рак на бъбреците е повече от 4 пъти по-висок.

„Въпреки че е известно, че възпалението допринася за развитието на рак, това проучване показва, че комбинацията от възпаление и метаболитен синдром носи още по-висок риск от развитие на няколко често срещани вида рака: рак на гърдата, дебелото черво, ендометриума и черния дроб“, казва д-р Билчик, онколог от института за рак Saint John’s в Калифорния, САЩ

Проучване от 2017 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ установява че нивата на метаболитен синдром в Съединените щати са с тенденция да се увеличават от десетилетия.
Между 1988 г. и 1994 г. малко повече от 25% от възрастните в Съединените щати са имали метаболитен синдром.
Следващият период, който обхваща годините от 1999 до 2006 г., отбелязва лек спад, като изследователите съобщават, че броят на засегнатите е спаднал до точно 25 процента.

Въпреки това, през третия изследван период от 2007 г. до 2012 г., процентът се е повишил до 34% от възрастните в САЩ.

Тези резултати подчертават значението на ранния и широко разпространен скрининг за метаболитен синдром сред широката общественост, което ще доведе до намаляване на риска от развитие на рак.

Компонентите, които съставляват метаболитния синдром, хипертония, висок холестерол, висока кръвна захар и високи телесни мазнини, са доста лесни за наблюдение и контролиране
Учените съветват да поддържаме здравословно тегло, да спазваме здравословна диета, да спортуваме редовно, да избягваме алкохола и цигарите, да се предпазваме от слънцето, за да намалим риска от развитие на рак.

Източник: MedicalNewsToday

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии