МЕДИЦИНА

Митове за сърдечните заболявания

Митове за сърдечните заболявания

Има много погрешни схващания, които серазпространяват за сърдечните заболявания.

Младите хора не трябва да се тревожат за сърдечни заболявания
Вярно е, че има по-голяма вероятност сърдечно-съдовите заболявания да засегнат хора на възраст над 65 години, но 4–10% от инфарктите се случват при хора на възраст под 45 години, главно при мъже.
Освен това начинът, по който живеем като деца, юноши и възрастни, полага основата за здравето на сърцето с напредване на възрастта. Например, диета с високо съдържание на трансмазнини и наситени мазнини или тютюнопушенето, увеличава риска от сърдечни заболявания с напредване на възрастта.
Проучване, което изследва смъртността от сърдечно-съдови заболявания в различни възрастови групи в САЩ, е установило, че „в над 50% от щатите се наблюдава увеличение на смъртността от сърдечни заболявания от 2010 г. до 2015 г. сред хора на възраст 35–64 години“.

Трябва да избягвате физическото натоварване ако имате сърдечно-съдово заболяване
Това е мит. Упражненията помагат за укрепване на сърдечния мускул и подобряват притока на кръв в тялото. През август 2020 г. Европейското дружество по кардиология публикува насоки за упражнения при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Проф. Санджай Шарма, който е участвал в създаването на насоките, обяснява: „Вероятността упражненията да предизвикат сърдечен арест или инфаркт е изключително малка.“ Той обаче добавя, че: „Хората, които са напълно неактивни и тези с напреднало сърдечно заболяване, трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат да спортуват.“

Приемам лекарства за понижаване на холестерола, така че мога да ям каквото ми харесва
Някои лекарства, като статини, намаляват нивото на холестерола в кръвта. Това обаче не означава, че човек, който приема статини, може да консумира храни, съдържащи наситени мазнини. Холестеролът или се приема с храната, която ядете, или се произвежда в черния дроб. Статините блокират ензим в черния дроб, който е необходим за производството на холестерол, намалявайки общите нива на холестерола в кръвта. Това обаче означава, че консумирания холестерол все още може да влезе в кръвта. Накратко, статините може просто да са в състояние да намалят неблагоприятните ефекти от лоша диета, но лошата диета ще увеличи риска от други независими рискови фактори за сърдечни заболявания, като затлъстяване, хипертония и диабет.

Сърдечните заболявания се срещат в семейството ми, така че не мога да направя нищо, за да предотвратя развитието им
Ако близки членове на семейството са имали сърдечно заболяване, това може да означава, че и при вас има повишен риск. Обаче, от друга страна, има редица начини за намаляване на риска, дори за хора с генетична предразположеност. Те включват здравословна диета, спиране на тютюнопушенето, контролиране на кръвното налягане и редовни упражнения.

Витамините могат да предотвратят сърдечни заболявания
Въпреки че повечето витамини, приемани в препоръчителните дози, е малко вероятно да бъдат вредни за здравето на сърцето, няма доказателства, че приемането на каквито и да било витамини и хранителни добавки може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Хранителните добавки не могат да заменят здравословната диета и редовните упражнения. Например, систематичен преглед и мета-анализ търсят връзки между мултивитамини и минерални добавки и редица сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето и инсулт. Анализът, публикуван през 2018 обобщава данни от 18 съществуващи проучвания, в които са участвали 2 019 862 души. Авторите заключават, че хранителните добавки, съдържащи мултивитамини и минерали не подобряват сърдечно-съдовото здраве Добавките не са заместител на здравословната храна.

Пуша от години, няма смисъл да спирам сега
Това е мит. Тютюнопушенето е основна причина за сърдечно-съдови заболявания. Веднага след като човек спре да пуши, ползите за здравето започват. Националният институт по стареене пише: „Няма значение на колко години сте или колко дълго сте пушили, отказването от цигарите по всяко време подобрява вашето здраве. Когато се откажете, има вероятност продължителността на живота ви да се увеличи, да дишате по-лесно, да имате повече енергия и да спестите пари. Те, също така,обясняват, че ще намалите риска от инфаркт и инсулт и ще настъпи подобрение на кръвообращението.

Сърдечно-съдовите заболявания засягат само мъжете
Това е мит, тъй като сърдечните заболявания са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените.
През 2017 г. в САЩ 24,2% от мъжете и 21,8% от жените са починали от сърдечно-съдови заболявания.
Често срещано погрешно схващане е, че само мъжете са засегнати от сърдечно-съдови заболявания. Вярно е, че мъжете са склонни да развиват сърдечно-съдови заболявания в по-ранна възраст от жените и имат по-голям риск от коронарна болест на сърцето, но жените, обаче имат по-висок риск от инсулт. Въпреки че честотата на сърдечно-съдовите заболявания при жените обикновено е по-ниска, отколкото при мъжете, при жените смъртността е по-висока и прогнозата след остри сърдечно-съдови инциденти е по-лоша.

Сърдечният арест и инфарктът са едно и също нещо
Сърдечните пристъпи и сърдечните арести не са едно и също нещо. Инфарктът е проблем с кръвообращението. Това се случва, когато коронарната артерия, която носи наситена с кислород кръв към мускулите на сърцето, се блокира. Сърдечният арест е проблем, при който сърцето спира да изпомпва ефективно кръвта. Сърдечните арести често са причинени от инфаркт. По време на инфаркт е вероятно пациентите да са в съзнание. По време на сърдечен арест те почти винаги са в безсъзнание. И двете състояния изискват спешна медицинска помощ.

Хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват да ядат мазнини
Човек със сърдечно-съдово заболяване със сигурност трябва да намали приема си на наситени мазнини, които се намират в храни като масло, бисквити, бекон и колбаси, както и хидрогенирани и трансмазнини, които се намират в храни като печива, замразени пици, и пуканки за микровълнова фурна. Ненаситените мазнини обаче могат да са полезни. Например, има някои доказателства, че омега-3, която е полиненаситена мазнина, може да е полезна здравето на сърцето. Американската асоциация за сърдечно-съдово здраве препоръчва „всички възрастни да ядат риба поне 2 пъти седмично. Рибата е добър източник на протеини и е с ниско съдържание на наситени мазнини. Рибата, особено мазните видове като скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, осигурява значителни количества от двата вида омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че са кардиопротективни“ Те също така препоръчват да се ядат растителни омега-3 мастни киселини. Те могат да бъдат намерени в тофу и други форми на соя; орехи, ленено семе, лененео масло и рапично масло.

Сърдечно-съдовите заболявания са често срещани, но не са неизбежни. Има промени в начина на живот, които всички можем да приложим, за да намалим риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, независимо от възрастта ни.

Източник: MedicalNewsToday

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии