МЕДИЦИНА

Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия?

Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия?

Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, което засяга много хора по света. Налични са ефективни лечения, но те не работят за всички, така че някои хора търсят хранителни добавки, за да опитат да облекчат симптомите. Но имат ли ефект?

Депресията е трайно чувство на тъга, празнота или неспособност да изпитвате удоволствие, което обикновено се случва без очевидна причина. Според Световната здравна организация (СЗО) то е различно от редовните промени в настроението, продължава дълго време и може да попречи на нормалното функциониране на човек.

Според СЗО световните данни показват, че 3,8% от хората изпитват депресия. Жените са по-склонни от мъжете да имат депресивни епизоди, а рискът от депресия е малко по-висок при тези над 60 години.
Броят на хората с депресия непрекъснато нараства. В Съединените щати през 2020 г. почти 1 на всеки 10 души е преживял депресия. Голямо депресивно разстройство (ГДР), при което човек преживява депресивни епизоди, е едно от най-честите разстройства на настроението. Всеки от депресивните епизоди при голямо депресивно разстройство продължава най-малко 2 седмици, със симптоми, които причиняват „клинично значим дистрес или увреждане в социални, професионални или други важни области на живот“.

Тези симптоми често включват:

• депресивно настроение
• загуба на интерес към почти всички дейности
• значителна неволна загуба/наддаване на тегло или намаляване/увеличаване на промени в апетита
• нарушение на съня
• умора
• чувство за безполезност
• нарушена способност за мислене или концентрация
• самоубийствени мисли

Депресията може да се лекува с лекарства и/или психологически терапии. Видът на лечението зависи от тежестта на депресивните симптоми.

Антидепресантите като цяло са ефективни при по-тежка депресия. Те работят, като променят действието на невротрансмитерите. Различните антидепресанти влияят на невротрансмитерите по различни начини.
Първата линия на лечение обикновено са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които включват флуоксетин (Prozac) и циталопрам. Точният механизъм на действие е неизвестен, но те помагат на симптомите на депресия при много хора.

Въпреки че тези лекарства се понасят по-добре от по-старите трициклични антидепресанти, някои изследвания подчертават неблагоприятни ефекти, като безсъние, възбуда, стомашно-чревни симптоми, сексуална дисфункция и мисли за самоубийство, особено при юноши.

Психологическите терапии също могат да бъдат много ефективни при депресия, използвани самостоятелно или в комбинация с антидепресанти. Те включват когнитивно-поведенческа терапия, междуличностна терапия и подкрепяща терапия.
Около 68% от хората не успяват да отговорят на лечението с антидепресант от първа линия. Може ли хранителните добавки (витамини, минерали или пробиотици) да помогнат за облекчаване на симптомите или да подобрят ефективността на антидепресантите?
Доказателствата за ползите от добавките варират значително, като някои не сочат, че има полза, а различни проучвания предполагат, че други могат да имат благоприятен ефект при лечението на депресия. Проучването MooDFOOD разглежда добавките и влиянието им върху депресията при 1000 души с наднормено тегло и затлъстяване с повишен риск от депресия. Заключения от проучвания през 2019 г. сочат, че ежедневният прием на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина, витамин D, цинк и селен, няма по-добър ефект за предотвратяване на големи депресивни епизоди от плацебо. Предполага се, че за хора с наднормено тегло и затлъстяване загубата на тегло и спазването на здравословна диета, като средиземноморската диета, може да помогне при симптоми на депресия.
Някои добавки, обаче, са показали, че помагат за облекчаване на симптомите, особено когато се използват като допълнение към други лечения, като психотерапия или антидепресанти. Мета-анализ от 2022 г. на 41 проучвания сочи, че витамин D може да е от полза за хората с депресия. Въпреки че има различия между проучванията, като цяло 50 микрограма или повече витамин D на ден, са по-ефективни от плацебо за облекчаване на симптомите на депресия.
Една от вероятните причини е, че витамин D може да повлияе на производството и регулирането на невротрансмитери, като серотонин, които играят роля в регулирането на настроението.
Друго проучване показва, че високите дози витамин B6 могат да имат лек благоприятен ефект върху депресията. Въпреки това, в проучването не са участвали много хора, за да може да се каже, че то е представително, а така също повечето участници са имали симптоми на тревожност, при която B6 е по-ефективен, отколкото при депресия. Проучванията също предполагат, че ниското желязо може да засили депресивните симптоми, като се наблюдава връзка между анемията и депресията.
Едно проучване от 2016 г. Установява значителна връзка между желязодефицитната анемия и депресията. Предполага се, че ниското желязо променя метаболизма на допамина и може също да повлияе на нивата на серотонин, като и двете могат да доведат до промени в настроението.Дефицитът на желязо не винаги причинява анемия, но все пак може да причини други симптоми, включително депресия, така че за тези с ниски нива на желязо и депресия добавките с желязо могат да бъдат полезни.

Други проучвания разглеждат ефекта на пробиотиците и пребиотиците, които подобряват чревния микробиом.

Преглед на проучвания от 2019 г. заключава, че пробиотиците и пребиотиците могат да имат известна полза при лечението на депресия. Изследователите предполагат, че в очакване на по-нататъшно проучване, такива хранителни добавки могат да се използват като допълнително лечение за хора с депресия. Друго проучване, публикувано през юни 2023 г., предоставя допълнителни доказателства, че пробиотиците могат да помогнат при лечението на депресия. Това е двойно-сляпо проучване сред хора, които не са имали ефект от лечение с антидепресанти. В групата на приемащите пробиотици е било отчетено ясно подобрение на симптомите. В 8-седмичното проучване половината от всички участници (24 души) са получавали капсули 4 пъти на ден, съдържащи 14 различни пробиотици. Останалите са получили идентични плацебо капсули. В началото подобрение на симптомите е имало и при двете групи, но след 4 седмично лечение пациентите от групата, получаваща пробиотици са имали по-добър ефект. Тъй като пробиотикът се понася добре, без сериозни неблагоприятни ефекти, изследователите предполагат, че той може да бъде полезна допълнителна терапия за пациентите с голямо депресивно разстройство.
Изглежда, че най-силното доказателство за полза без риск от странични ефекти е за пробиотиците, но следването на здравословна, разнообразна диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и ферментирали храни също може да има благоприятен ефект. Някои хора може да намерят приема на добавки за успокояващ и независимо дали има някаква действителна полза, плацебо ефектът може да бъде достатъчен, за да облекчи симптомите. При условие, че хората следват съветите на своя лекар, добавките едва ли ще навредят.
Източник: MedicalNewsToday


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии