МЕДИЦИНА

Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак?

Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак?

Лечението на рак рутинно включва отстраняване на лимфни възли близо до тумора, в случай че съдържат метастатични ракови клетки. Но нови открития от клинично изпитване на изследователи от UC San Francisco и институтите Gladstone показват, че имунотерапията може да активира борещите се с тумори Т клетки в близките лимфни възли.

Проучването, публикувано на 16 март 2023 г. в Cell, предполага, че оставянето на лимфните възли непокътнати до края на имунотерапията може да повиши ефикасността срещу солидни тумори, само малка част от които в момента реагират на тези по-нови видове лечения.
Повечето имунотерапии са насочени само към възстановяване на Т клетките в тумора, където те често се изтощават, борейки се с раковите клетки на тумора. Но новото изследване показва, че позволяването на лечението да активира имунния отговор на лимфните възли също може да играе важна роля в стимулирането на положителния отговор на имунотерапията.
„Тази работа наистина променя нашето мислене за значението на запазването на лимфните възли в тялото по време на лечението“, каза д-р Matt Spitzer, изследовател в Parker Institute for Cancer Immunotherapy and Gladstone-UCSF Institute of Genomic Immunology  и старши автор на изследването
Лимфните възли често се отстраняват, тъй като те обикновено са първото място, където се появяват метастатичните ракови клетки и без операция може да бъде трудно да се определи дали възлите съдържат метастази.
„Имунотерапията е предназначена да даде тласък на имунния отговор, но когато извадим близките лимфни възли преди лечението, ние по същество премахваме ключовите места, където Т-клетките живеят и могат да бъдат активирани“, каза Spitzer, отбелязвайки, че доказателствата в подкрепа на премахването на лимфните възли е от по-стари проучвания, предхождащи използването на днешните имунотерапии.Насочете се към лимфните възли, а не към тумора
Изследователите до голяма степен са работили при предположението, че имунотерапията на рака работи чрез стимулиране на имунните клетки в тумора, каза Spitzer. Но в проучване от 2017 г. при мишки Spitzer показа, че лекарствата за имунотерапия всъщност активират лимфните възли.
"Това проучване промени нашето разбиране за това как тези терапии могат да работят", каза Spitzer. Вместо имунотерапията да изпомпва Т клетките в тумора, каза той, Т клетките в лимфните възли вероятно са източникът на Т клетки, циркулиращи в кръвта. След това такива циркулиращи клетки могат да отидат в тумора и да убият раковите клетки.
След като показаха, че непокътнатите лимфни възли могат да смекчат задържането на рака при мишки, екипът на Spitzer искаше да знае дали същото ще се окаже вярно при хора. Те избраха да проектират проучване за пациенти с рак на главата и шията поради големия брой лимфни възли в тези области.
Проучването включва 12 пациенти, чиито тумори все още не са метастазирали покрай лимфните възли. Обикновено такива пациенти се подлагат на операция за отстраняване на тумора, последвана от други лечения, ако се препоръча.
Вместо това, пациентите са получили един цикъл от имунотерапевтично лекарство, наречено atezolizumab (анти-PD-L1), което се произвежда от Genentech, спонсор на изпитването. Седмица или две по-късно екипът на Spitzer измерва доколко лечението активира имунната система на пациентите.
Лечението също така включваше хирургично отстраняване на тумора на всеки пациент и близките лимфни възли след имунотерапия и анализиране на това как имунотерапията им се отразява.
Екипът установи, че след имунотерапия, убиващите рак Т клетки в лимфните възли започват да действат. Те също така откриха по-висок брой свързани имунни клетки в кръвта на пациентите.
Spitzer приписва част от успеха на изпитването на неговия дизайн, който позволи на екипа да получи много информация от малък брой пациенти, като разгледа тъканите преди и след операцията и извърши подробни анализи.
„Да можеш да събереш тъканта от операцията малко след като на пациентите е дадено лекарството беше наистина уникална възможност“, каза той. „Успяхме да видим на клетъчно ниво какво прави лекарството с имунния отговор.“
Този вид прозрение би било предизвикателство да се получи от по-традиционно изпитване при пациенти с по-късен стадий на заболяването, които обикновено няма да имат полза от операция след имунотерапия.

Mетастазите потискат имунния отговор
Друга полза от дизайна на проучването е, че позволява на изследователите да сравнят как лечението засяга лимфните възли с и без метастази или рецидив на рак.
"Никой преди не е разглеждал метастатичните лимфни възли по този начин", каза Спицер. „Можехме да видим, че метастазите нарушават имунния отговор в сравнение с това, което видяхме в здравите лимфни възли.“
Възможно е Т-клетките в тези метастатични възли да са били по-слабо активирани от терапията, каза Spitzer. Ако е така, това може да обясни отчасти лошото представяне на някои имунотерапевтични лечения.
Все пак терапията предизвика достатъчно Т-клетъчна активност в метастатичните лимфни възли, за да се обмисли оставянето им за кратък период от време, докато лечението приключи. „Премахването на лимфни възли с метастатични ракови клетки вероятно все още е важно, но изваждането им преди лечението с имунотерапия може да изхвърли бебето заедно с водата за баня“, каза Spitzer.
Следваща цел на настоящото проучване е да се определи дали прилагането на имунотерапия преди операцията предпазва от повторна поява на тумори в бъдеще. Изследователите няма да знаят отговора на това, докато не имат възможност да наблюдават участниците в продължение на няколко години.
„Надявам се, че ако можем да активираме добър имунен отговор преди туморът да бъде изваден, всички тези Т-клетки ще останат в тялото и ще разпознаят раковите клетки, ако се появят отново“, каза Spitzer.
След това екипът планира да проучи по-добри лечения за пациенти с метастатични лимфни възли, като използва лекарства, които биха били по-ефективни при реактивиране на техните имунни отговори.
Източник: ScienceDaily


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии