МЕДИЦИНА

Може ли да бъде предотвратена появата на деменция чрез четене на книги, подреждане на пъзели или други подобни дейности?

Може ли да бъде предотвратена появата на деменция чрез четене на книги, подреждане на пъзели или други подобни дейности?

Милиони хора по света живеят с деменция, хронично невродегенеративно състояние, което засяга паметта и мисловните способности. Най-често срещаната форма на деменция е болестта на Алцхаймер.

Въпреки че съществуват някои лечения, които да помогнат за справяне със симптомите на деменция, в момента не е възможно напълно излекуване на състоянието.
Докато се провеждат изследвания, за да се разбере повече за патологията на деменцията и да се разработят лечения, се провеждат и изследвания, за да се изследва как намесата в начина на живот може да повлияе на риска от деменция и на когнитивните способности.
Някои от тези изследвания изследват как когнитивно стимулиращите дейности, като четене и решаване на кръстословици, влияят върху риска от деменция и познавателните способности.
Проучване, резултатите, от което са публикувани в списание Neurology през 2021 г., установява, че високите нива на когнитивна активност, като четене, игра на игри като дама и подреждане на пъзели, и писане на писма, могат да забавят появата на болестта на Алцхаймер с 5 години сред хората на 80 и повече години.
Друго проучване, публикувано през 2022 г. Установява, че повече време, прекарано в когнитивно пасивни дейности, като гледане на телевизия, е свързано с повишен риск от деменция, докато повече време, прекарано в когнитивно активни задачи, като използване на компютър, е свързано с намален риск от деменция.
Друго проучване публикувано през юли 2023 г., установява, че честото ангажиране в предизвикателни за мозъка дейности, включително водене на дневник, игра на шах и решаване на кръстословици, е свързано с по-нисък риск от развитие на деменция сред възрастните хора.
Като начало Medical news today разговаря с д-р Джойс Гомес-Осман, асистент по неврология в Медицинския факултет на Университета в Маями Милър.
Тя каза, че когнитивно стимулиращите дейности като четене и кръстословици намаляват риска от деменция и повишават когнитивните способности чрез увеличаване на когнитивния резерв на мозъка.
„Всяко нещо, което научаваме и знаем, е като книга на рафт. С добавянето на нови книги библиотеката става все по-голяма и по-голяма. Но защо това има значение, може да попитате? Е, изграждането на библиотека от информация в мозъка ви създава буфер за загуба на памет“, каза тя.
Тя обяснява, че когнитивният резерв се развива през целия живот чрез образование и житейски опит.
В скорошно проучване, публикувано през 2022 г. в списание Neurology, изследователите проследяват как когнитивните умения в детството, образователните постижения и развлекателните дейности влияят върху когнитивния резерв.
Те са проследили 1184 души от Обединеното кралство от детска възраст до 69-годишна възраст, като в този момент участниците са преминали когнитивен тест с максимален резултат 100.В крайна сметка изследователите са установили, че хората с бакалавърска степен или по-висока са склонни да постигат средно 1,22 точки повече от тези без официално образование. Тези, които са участвали в шест или повече дейности, като образователни часове, доброволческа работа и социални дейности, са получили средно 1,53 допълнителни точки в сравнение с тези, участващи само в четири такива дейности.
Междувременно тези, които са имали работа на професионално ниво, са получили средно 1,5 точки или повече от тези с частично квалифицирани или неквалифицирани работни места. Освен това те открили, че хората с по-висока способност за четене са имали по-бавен когнитивен спад от тези с по-ниска способност за четене.
Д-р Дейвид Хънтър, асистент по неврология в медицинското училище McGovern, Хюстън отбелязва, че изследванията показват, че дори пациенти с напреднала деменция могат да се възползват от това, което той нарича „умствени упражнения“ – всичко, което ангажира множество части на мозъка едновременно.
„Четене, редене на пъзели, занимание с някакво изкуство, разговори, игри и работа са само няколко примера. Наистина, единственото правило е, че седенето и гледането на телевизия не се брои“, казва той.
Въпреки че експертите са съгласни, че когнитивният резерв на човек е важен, за да му помогне да запази мисловните си умения, те също така посочват, че има ограничения за това доколко можем да увеличим този резерв чрез „умствени упражнения“.
Хората с висок коефициент на интелигентност могат да се справят по-добре с деменцията, защото има повече когнитивен резерв. Въпреки това, след като деменцията се появи, човек не може да преодолее дегенеративния процес, като изпълнява когнитивни задачи като решаване на кръстословици. Все пак може да забави процеса донякъде.
Изследователите смятат, че докато някои доказателства сочат, че когнитивните упражнения като решаване на кръстословици или игри с думи забавят когнитивния спад при тези с леко когнитивно увреждане, доказателствата са неубедителни.
Източник: Medical news today


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии