МЕДИЦИНА

Може ли диетата да помогне в борбата с депресията?

Може ли диетата да помогне в борбата с депресията?

Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве и засяга около 5% от всички възрастни хора по света, според оценката на Световната здравна организация (СЗО).

Има различни видове депресия, като голямо депресивно разстройство и персистиращо депресивно разстройство, продължаващо поне 2 години.
Причините за депресията често са разнообразни, като включват, както генетични, така и ситуационни рискови фактори — специфични стресови фактори или състояния, действащи като отключващи фактори, водещи до повтарящи се големи депресивни епизоди.
Таргетната терапия и лекарствата помагат на мнозина да преодолеят или управляват своите симптоми на депресия, но тези интервенции не работят еднакво за всички.
Това накара изследователите да търсят всички фактори, които могат да допринесат за депресия, както и да търсят нови подходи за лечение на депресия и управление на симптомите.
Наскоро диетата излезе на преден план в медицинските изследвания, като експертите обсъждат предимствата и недостатъците на използването на диетата за лечение или дори предотвратяване на различни депресивни състояния.
През последните няколко години няколко проучвания показват, че изборът на по-здравословни диети, богати на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, може да помогне за подобряване на симптомите на депресия.
Например едно проучване от април 2022 г. от Технологичния университет в Сидни установи, че мъжете на възраст 18–25 години са имали подобрение на симптомите на депресия след преминаване към Средиземноморска диета, но остава неясно каква е връзката между вида на храната и психичното здраве.През декември 2022 г. две проучвания, публикувани в Nature Communications, разглеждат връзката между чревните микроби и симптомите на депресия. Едно от проучванията установило, че по-специално 13 вида бактерии са свързани със симптомите на депресия.
Изследователите предполагат, че в възможно тези бактерии да водят до активирането на различни сигнали към мозъка, което да обясни връзката между бактериалния състав на червата и симптомите на депресия.
От тук следва, че правейки определени промени в диетата, може да сме в състояние да повлияем на определени бактериални видове в червата и като цяло на комуникацията между червата и мозъка, което да доведе до подобряване на симптомите на депресията.
В едно проучване са анализирани данни от 1133 участници, за връзка между състава на чревната микрофлора и симптомите на депресия.
Изследователите са установили, че наличието на определени микроби, като Eggerthella, Coprococcus, Sellimonas, Lachnoclostridium и Hungatella – е свързано с депресията.
Изобилието от някои бактерии, по-специално, като тези, принадлежащи към рода Eggerthella, изглежда е свързано с увеличаване на симптомите на депресия.
Изследователите обясняват, че тези бактерии участват в синтеза на определени невротрансмитери, чиято активност от своя страна може да участва в изразяването на симптомите на депресия. Тези химически съединения са глутамат, бутират, серотонин и гама амино маслена киселина (GABA).
Предишни изследвания показват, че хората с диагноза депресия имат по-високи нива на глутамат в организма си, отколкото техните връстници без депресия, докато по-ниските от обичайните нива на GABA се свързват със симптоми на депресия при хора с болестта на Паркинсон.
Ако ядете много фибри, пълнозърнести храни и плодове, бактериите в червата, ще произвеждат повече късоверижни мастни киселини и GABA, коирто помагат да се поддържа целостта на чревния епител.
Изследванията показват, че добавянето на магнезий понякога може да помогне за подобряване на симптомите на депресия, а антиоксидантите могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес.
Някои други лесни диетични препоръки:
Първо, избягвайте нездравословни храни и напитки, които са ултра преработени и съдържат добавени захари, които проучванията многократно показват, че са важен рисков фактор за здравето.
Второ, консумирайте разнообразна храна – ако винаги купувате един вид боб, купете шест вида боб, ако винаги купувате един вид брашно, купете шест вида брашно“.
Трето, добавянето на повече пробиотични храни, като кисело мляко, както и пребиотични храни, като листни зеленчуци, може да помогне за подобряване на бактериалното разнообразие в червата.
Четвърто, яжте повече храни, богати на омега-3, като мазна риба или орехи, които могат да имат противовъзпалителен ефект и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия.
Източник MedicalNewsToday (със съкращения)


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии