МЕДИЦИНА

Може ли ежедневната консумация на ягоди да подобри здравето на сърцето и мозъка?

Може ли ежедневната консумация на ягоди да подобри здравето на сърцето и мозъка?

Най-общо казано, горските плодове се смятат за суперхрана. Това е така, защото всички горски плодове - включително плодове от асаи, боровинки, къпини и малини - осигуряват множество ползи за здравето.

Предишни проучвания са установили, че консумацията на горски плодове може да помогне за облекчаване на възпалението и оксидативния стрес, които могат да бъдат причина за много заболявания. Други проучвания свързват консумацията на горски плодове с ползите и защитата на чревната микробиота, нервната система , сърдечно-съдовата система и имунната система.

Сега ново изследване от държавния университет в Сан Диего казва, че яденето на ягоди всеки ден може да помогне за подобряване на когнитивната функция, понижаване на кръвното налягане и увеличаване на антиоксидантния капацитет на човека. Изследването e представено наскоро на NUTRITION 2023, годишната среща на Американското дружество по хранене.

Д-р Ширин Хушманд, професор в Училището по физически упражнения и науки за храненето в Държавния университет в Сан Диего и главен изследовател в проучването , казва пред Medical News Today, че идеята за това изследване идва от предишни изследвания. „Преди провеждането на нашето клинично проучване някои от подобните ефекти бяха показани в проучвания върху животни и някои изследвания върху хора, но при различни популации и с помощта на различни дизайни на изследване“.
За това изследване д-р Хушманд и нейният екип са провели проучване с 35 здрави мъже и жени на възраст между 66 и 78 години. За период от осем седмици всеки ден участниците в проучването са консумирали 26 грама лиофилизирани ягоди на прах (еквивалентно на две порции пресни ягоди) или контролен прах, който не е съдържал ягоди.В края на осемте седмици изследователите открили, че тези, които са яли ягоди, са увеличили мисловната скорост с 5,2%, понижили систоличното си кръвно налягане с 3,6% и увеличили антиоксидантния си капацитет с 10,2% в сравнение с тези, които са приемали контролен прах, който не е съдържал ягоди. Изследователите казват, че очакват да видят подобрение в антиоксидантния капацитет, тъй като ягодите са добър източник на витамин С и подчертават, че по-рано публикувани изследвания вече са показали някои от дългосрочните ползи от консумацията на ягоди за сърдечносъдовото здраве на ягодите при различни популации.

Какво прави ягодите толкова здравословни?
Ягодите за първи път се отглеждат в градини във Франция в края на 18 век. Те обаче могат да бъдат намерени в дивата природа още през римско време. Днес ягодите се отглеждат в много части на света, като повечето се произвеждат в Съединените щати, Турция и Испания.
Ягодите съдържат много витамини и минерали, от които тялото се нуждае, включително витамин А, магнезий, калий и фолат (витамин B9). Освен това, ягодите са с много високо съдържание на витамин С. Консумацията на осем ягоди осигурява на тялото дневния прием на витамин С. Известно е, че ягодите съдържат голямо количество антиоксиданти, включително полифеноли и фитостероли. Полифенолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, а фитостеролите спомагат за понижаване нивата на холестерола. Предишни изследвания свързват консумацията на ягоди с намален риск от сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер и дори има данни, че имат потенциал да предотвратяват развитие на рак.
Източник: MedicalNewsToday


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии