МЕДИЦИНА

Може ли сърфирането в Интернет да намали риска от деменция?

Може ли сърфирането в Интернет да намали риска от деменция?

Редовното използване на Интернет от по-възрастните хора е свързано със значително намаляване на риска от развитие на деменция, според скорошно проучване.

Проучването също така установи идеалното време за използване на Интернет до 2 часа на ден, след което рискът от развитие на деменция вероятно ще се увеличи.
Според експерти трябва да се предложи подкрепа на възрастните хора да използват новите онлайн технологии и да се справят с бариерите пред достъпа.

Проучването, публикувано в Journal of the American Geriatrics Society, установява, че по-възрастните хора, които редовно използват Интернет, са почти наполовина по-малко склонни да развият деменция в сравнение с тези, които не използват редовно Интернет.
Авторите на изследването проследяват когнитивното здраве на 18 154 възрастни, които не са имали деменция. Хората са били на възраст от 50 до 64,9 години в началото на проучването.
Редовните потребители на Интернет имат 43% намален риск от развитие на деменция в сравнение с нередовните потребители. До края на проучването 4,68% от хората са били диагностицирани с деменция.
Проучването също така предполага, че благоприятните ефекти от използването на Интернет зависят от времето, през което хората са онлайн, представяйки U-образна крива на данните.

Констатациите показват, че хората, чиято ежедневна употреба на Интернет е била между 6 минути и 2 часа, показват най-голямо намаление на риска от деменция.
Тези, които никога не са влизали онлайн или са били там повече от два часа, остават изложени на по-висок риск от деменция. Въпреки това, авторите предупреждават, че малките размери на извадката не позволяват наблюдението на значителни разлики между потребителските групи.
Авторите на проучването също така са разгледали влиянието на образованието, расовата, етническата принадлежност и полът върху риска от деменция и използването на Интернет. Те открили, че рискът от деменция не се променя в зависимост от тези фактори.

Dr. Kaiser е съосновател на Determined Health, организация, посветена на подпомагането на възрастните хора да укрепят социалните си връзки отбелязва, че ако по-възрастните хора натрапчиво преглеждат емисиите в социалните медии, натоварени с лоши новини, те може да са „силно изложени на негативни образи на остаряването и да се чувстват зле от остаряването“ - това би бил пример, когато твърде много време в Интернет, потенциално може да има отрицателен ефект. Твърде много време, прекарано в Интернет, също може да насърчи нездравословен, по-заседнал начин на живот.
Проучването не установява точно какво правят хората онлайн, което може да повлияе на заключенията на проучването.

Защо използването на Интернет може да помогне за предотвратяване на деменция?
Според Dr. Kaiser, „ние знаем, че научаването на нови неща, поддържането на когнитивна ангажираност е от решаващо значение за защитата на нашите мозъци и намаляване на риска от деменция.“

„Можем да кажем, че използването на Интернет в по-късен живот може да има директни когнитивни ползи, тъй като ученето и използването на нови технологии може да стимулира мозъка и по този начин да повлияе положително на когнитивната функция на хората“, казва Dr. Rafnsson от Университета на Западен Лондон, Великобритания. Той отбеляза, че възрастните хора могат да използват Интернет за търсене на обща информация или за информация, свързана с тяхното здраве. Навлизането на телемедицината е още една причина възрастните хора да прекарват времето си онлайн.

Редовното използване на Интернет може също да осигури социални контакти и общуване с другите. Главният хирург на САЩ в монография, озаглавена „Нашата епидемия от самота и изолация“, описва значението на това да се чувстваме свързани с другите.Как се чувстват възрастните хора остарявайки?
Като цяло, сърфирането в Интернет може да насърчи изграждане на положителен възглед за остаряването и това може да донесе ползи за здравето. Dr. Kaiser цитира работата на  Dr. Becca Levy, автор на Breaking The Age Code.
Той го описва като „удивителна работа, за която знаем, че нашите възприятия за стареене всъщност влияят върху начина, по който остаряваме, на нашето дълголетие, на риска от деменция“.

Dr. Kaiser предложи три начина, по които отрицателните убеждения за възрастта могат да повлияят на риска от деменция и стареене:
Известно е, че негативната нагласа е вредна за здравето.
Лошата грижа за тялото, „като стара кола, която не се очаква да бъде на пътя още дълго“, е рецепта за лошо здраве.
Високи нива на кортизол от стрес.

Достъпен Интернет
Dr. Rafnsson предлага „по-възрастните хора да бъдат подкрепяни да учат и използват нови онлайн технологии за каквато цел желаят“.
„Има много възрастни хора, които все още се сблъскват с различни бариери“, обясни той, „включително липса на технически умения, високи разходи, липса на социална подкрепа и т.н. Тези бариери може да попречат на много възрастни хора да се възползват от когнитивните и социални ползи от използването на Интернет, което е наистина жалко“, каза Dr. Rafnsson.
Източник MedicalNewsToday


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии