МЕДИЦИНА

Може ли сканиране на очите да предскаже болестта на Паркинсон?

Може ли сканиране на очите да предскаже болестта на Паркинсон?

Повече от 10 милиона души по света имат болестта на Паркинсон. Това е неврологично заболяване, което засяга способността на човек да се движи. Изследователите все още не са открили причината за болестта на Паркинсон, но има някои признаци, че нарушенията на чревния микробиом могат да играят роля. И тъй като ранните симптоми на болестта на Паркинсон се развиват постепенно, понякога могат да бъдат трудни за забелязване.

Очите също могат да бъдат засегнати от заболяването. Хората с болестта на Паркинсон може да имат промени в зрението си, сухота в очите и/или трудности при четене или затруднения да държат очите си отворени.

Сега изследователи от очната болница Moorfields в Обединеното кралство.и Института по офталмология на University colege London са открили специфични очни маркери, свързани с болестта на Паркинсон. Учените казват, че тези маркери могат да бъдат открити средно седем години преди човек да получи официална диагноза.
Това проучване е публикувано наскоро в списание Neurology, медицинското списание на Американската академия по неврология.За това проучване д-р Зигфрид Вагнер, почетен клиничен старши научен сътрудник в Центъра за биомедицински изследвания на в очната болница Moorfields и Института по офталмология на University colege London и водещ автор на това проучване, и неговият екип са използвали изкуствен интелект, за да анализират данни от два различни масива от данни - наборът от данни на AlzEye и базата данни на U.K. Biobank.
Учените са използвали данни от сканирания на окото на ретината, направени чрез оптична кохерентна томография (OCT). „
OCT е неинвазивен образен метод, който може да генерира изображения на напречно сечение на ретината“, обяснява д-р Вагнер. „В много отношения OCT е аналогичен на ултразвука, с изключение на това, че вместо звукови вълни, той използва обратното разсейване на светлината, за да генерира изображения, с много по-голяма резолюция.“
Чрез OCT сканиране лекарят може да види слоевете на ретината и да измери тяхната дебелина. Това може да помогне при диагностицирането на определени заболявания, включително свързана с възрастта дегенерация на макулата, глаукома, диабетна ретинопатия и дупки в макулата.При анализиране на данните от сканиранията на очите, изследователите са открили разлики в два специфични слоя на ретината при хора с болестта на Паркинсон – вътрешен плексиформен слой и вътрешен ядрен слой. „Изтъняване на вътрешния плексиформен слой на ганглийните клетки се наблюдава при няколко неврологични заболявания, от множествена склероза до деменция , и може да отразява генерализирана загуба на мозъчна тъкан. Изследователите открили, че намалената дебелина на двата слоя е свързана с по-висок риск от развитие на болестта на Паркинсон.
Според д-р Вагнер изследователите са решили да търсят маркери за болестта на Паркинсон при сканиране на очите, тъй като болестта се характеризира със загуба на клетки, използващи невротрансмитера допамин.
Д-р Вагнер обаче също казва, че е важно да се подчертае, че това е изследване на ранен етап, което открива връзка между разликите в морфологията на ретината и развитието на болестта на Паркинсон. „Превеждането на това в индивидуална преценка на риска изисква значителна допълнителна работа“, подчертава той.
След преглед на това проучване д-р Даниел Труонг, невролог и медицински директор на Института за болестта на Паркинсон и двигателните разстройства в Медицински център MemorialCare Orange Coast, каза пред Medical News Today, че деята, че можем да открием маркери на болестта на Паркинсон чрез сканиране на очите до седем години преди клиничната проява на болестта е революционно и в комбинация с други признаци на заболяването като загуба на обоняние, запек, разстройство на съня, може да отвори нови пътища за ранна интервенция, позволявайки на лекарите потенциално да променят хода на заболяването или поне да се контролират симптомите по-ефективно.
Източник: MedicalNewsToday


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии