МЕДИЦИНА

Нов подход за лечение на рак на простатата

Нов подход за лечение на рак на простатата

Изследователи откриха, че ракът на простатата може да бъде лекуван, чрез подтискане на един ензим, наречен PI5P4Kα.

Резултатите от изследванията, които са били публикувани в Science Advances, биха могли да помогнат за справяне с нарастващата заплаха от резистентност към лечението при рака на простатата и могат също да доведат до подобряване на лечението на други видове рак, като рака на гърдата, рака на кожата и рака на панкреаса.
„Това е първият път, в който установяваме, че този ензим има връзка с рака на простатата и очакваме, че подтискането му ще се окаже подходящо и за други видове рак“, казва един от авторите - Брук Емерлинг, Ph.D., доцент в Sanford Burnham Prebys . "Важен елемент при развитието на прецизната медицина е използването на възможно най-много инструменти за лечение на рак, като същевременно се намалява рискът от резистентност."
Много случаи на рак на простатата могат да бъдат лекувани с лекарства, които понижават тестостерона и другите мъжки полови хормони, но около 10-20% от случаите на рак на простатата устояват на лечението в рамките на пет години. Този резистентен на лечение рак на простатата може след това да се разпространи в останалата част от тялото и да доведе до смъртта на болния.
„Разбирането как ракът на простатата развива резистентност е от решаващо значение за откриването на нови терапевтични стратегии за забавяне или обръщане на прогресията на рака на простатата“, казва Емерлинг.
Простатната жлеза се нуждае от мъжки полови хормони, известни като андрогени, за да расте. Ракът на простатата използва андрогенната сигнална система на простатата, за да расте бързо, поради което леченията, които нарушават тези пътища, са ефективни.


„Забележителното е, че открихме ензим, който може да бъде насочен срещу рак на простатата дори в случаите, когато лекарствата, които понижават нивото на хормоните, са неефективни или когато се е развила резистентност“, казва Емерлинг. "Това може да ни даде изцяло ново оръжие срещу рака на простатата и други видове рак, които разчитат на този ензим."
Проучването е подтикнато от наблюдение, направено от колегите на Емерлинг от университета в Берн, водени от Марк А. Рубин. Те забелязали, че пациентите с резистентен на лечение рак на простатата имат високи нива на PI5P4Kα, което предполага, че този протеин играе роля в способността на рака да устои на лечението и да расте. След това екипът на Емерлинг успял да докаже, използвайки множество модели на рак на простатата, че инхибирането на този ензим, може да убие резистентния на лечение рак на простатата.
PI5P4Kα е част от група ензими, наречени PI5P4K, които участват в метаболизма на липидите, вид молекули, каквито са мазнини, много хормони и витамини. Докато други области на раковия метаболизъм са широко изследвани от десетилетия, липидният метаболизъм едва наскоро се появи като обещаващ път за лечението на рак.
„Леченията, насочени към липидния метаболизъм, могат да бъдат неизследвана съкровищница и това е нещо, от което изследователите са много заинтересовани в момента“, казва Емерлинг. „Ние работим по разработването на лекарства, насочени към този ензим, и има няколко компании, които също разработват свои собствени лекарства.“
Поради този интерес Емерлинг и нейните колеги са оптимисти за бъдещето на този подход на лечение. Тя казва: „Все още нямаме лекарство, но имам големи надежди, че в близко бъдеще ще имаме нещо в клинични изпитвания.“ Източник: https://medicalxpress.com/


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии