МЕДИЦИНА

Нов тест за диагностика на рак на пикочния мехур

Нов тест за диагностика на рак на пикочния мехур

В резулатат на сътрудничеството между изследователи от Университета в Бирмингам и компанията Nonacus беше създаден нов тест за неинвазивна диагностика на рак на пикочния мехур,

който беше представен на 10 март 2023 г. на годишната среща на Европейската асоциация по урология.
Базираният на урина молекулярен тест може бързо и точно да открие рак на пикочния мехур и да рационализира диагностиката, като намалява необходимостта от инвазивни цистоскопии.
Той използва високочувствителна технология за течна биопсия, разработена от компанията Nonacus във връзка с панел от биомаркери, разработени от професор Рик Брайън и д-р Дъглас Уорд от Центъра за изследване на рака на пикочния мехур към университета в Бирмингам, за да открие наличието на рак на пикочния мехур чрез идентифициране на ДНК от туморни клетки, откривани в урината.
Изследователите потвърдиха, че панелът с биомаркери е в над 600 проби от пациенти от 3 клинични кохорти в Обединеното кралство, а анализите потърждават ефективността на теста, показвайки висока диагностична точност (чувствителност >90%, специфичност >85%) във всички степени и етапи на развитието на рака на пикочния мехур.Професор Рик Брайън каза за старта: „От 2009 г. д-р Дъг Уорд и аз работим върху различни стратегии за точно и надеждно откриване на рак на пикочния мехур чрез проба от урина. Базираните на ДНК геномни подходи, които разработваме през последните осем години , с финансиране от Cancer Research UK и подкрепа и опит от компанията Nonacus, ни позволиха да направим точно това с тест, който изглежда съперничи на цистоскопията по отношение на чувствителността и специфичността за диагностициране на рак на пикочния мехур.
Тестът може да се използва по време на всички етапи на развитието на заболяването като намалява зависимостта от инвазивна цистоскопия и скъпи образни изследвания за проследяване на немускулно-инвазивния рак на пикочния мехур.

Източник: Медикал експрес


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии