МЕДИЦИНА

Нови съобщения за спиране на продажби лекарства в България. Какво да правят пациентите?

Нови съобщения за спиране на продажби лекарства в България. Какво да правят пациентите?

Анджелини фарма съобщава, че прекратява вноса на лекарствения продукт Алокси.  Активната съставка на Алокси е палоносетрон, който принадлежи към група лекарства, познати като серотонин (5HT3) антагонисти. Те имат способността да блокират действието на химичното вещество серотонин, който може да причини гадене и повръщане. Алокси се използва за предотвратяване на гадене и повръщане, свързани с химиотерапия при ракови заболявания.

Акорд хелткеър преустановява продажбите в България на лекарствени продукт Ентекавир Accord , който е показан за лечение на хронична инфекция с вируса на хепатит B (HBV) при възрастни с компенсирано чернодробно заболяване и данни за активна вирусна репликация, персистиращо повишение на серумните нива на аланин аминотрансферазата (ALT) и хистологични данни за активно възпаление и/или фиброза.

Тева Фарма преустановява временно продажбите в България на лекарствения продукт Невотенс Плюс. Той съдържа като активни съставки небиволол и хидрохлоротиазид и се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония). Той се използва вместо двата продукта поотделно при пациенти, които вече ги приемат заедно.

Мейлан – притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Креон съобщава за ограничени и непостоянни доставки на всички концентрации на лекарството в България. Креон се използва при деца и възрастни с „панкреасна екзокринна недостатъчност". Това е състояние, при което панкреасната жлеза не образува достатъчно ензими за смилането на храната. Често се открива при хора, които имат Муковисцидоза, Запушени канали от панкреаса или жлъчката, Остро възпаление на панкреаса, Хронично възпаление на панкреаса, Рак на панкреаса, Частично или пълно хирургическо отстраняване на панкреаса, Частично или пълно хирургическо отстраняване на стомаха, Стомашно-чревен байпас, Синдром на Швахман-Даиамонд.

Тева В.Б съобщава, че преустановява непредвидено временно продажбите на следните лекарства:
Виктанил трансдермален пластири, който помагат за облекчаване на болка при възрастни, които се нуждаят от продължително обезболяване, при деца над 2-годишна възраст, които вече използват опиоидно лекарство и които се нуждаят от продължително обезболяване. Виктанил съдържа фентанил и спада към групата на силните болкоуспокояващи, наречени опиоиди.
Оксикодон Актавис се използва за облекчаване на силна болка, която може да се контролира само от опиоидни аналгетици при възрастни и юноши на 12 години.
Спират се продажбите и на Бортезомиб – лекарство, което се използва за лечение на мултиплен миелом и лимфоми при възрастни, които не са подходящи за трансплантация.

Какво могат да направят пациентите, които се лекуват с едно или повече от тези лекарства?
Пациентите могат да се обърнат към лекаря, който е назначил лечението и да поискат от него да предпише заместител на лекарството, което са приемали до момента.
Ако на Българския пазар няма подходящ заместител, те биха могли да се снабдят с лекарството от друга страна членка на ЕС. Рецептите, издадени в България са валидни в целия Европейски съюз. В този случай те трябва да заплатят от джоба си цената на лекарството, независимо че същото може да се реимбурсира от НЗОК в страната. Правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС обаче им дават право да поискат от НЗОК да им възстанови направените разходи, ако тя реимбурсира същото лекарството в нашата страна. Ако лекарството не е включено в някои от реимбурсните списъци на НЗОК, пациентите нямат право да поискат възстановяване на разходите.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии