МЕДИЦИНА

Офталмологът Д-р Ристо Трайковски от СОБАЛ „Пентаграм“ е номиниран за лекар на годината

Офталмологът Д-р Ристо Трайковски от СОБАЛ „Пентаграм“ е номиниран за лекар на годината

Д-р Ристо Трайковски от Специализираната очна болница „Пентаграм“ е сред номинираните за тазгодишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“, които ще бъдат връчени на тържествена церемония на 5 декември в София. Лекари, общественици, журналисти, пациентски организации са номинирани за наградите в дванадесет категории.

Д-р Трайковски е отличен в една от най-престижните - „Лекар на годината“. А повод за номинацията му е грижата за трансплантираните пациенти.

От години офталмологът участва в различни инициативи, насочени към хора с диабетна ретинопатия (усложнение на захарната болест, която заема първо място като причина за слепота във възрастовата група между 20 и 70 г.). Специализира и в трансплантация на роговицата, която се налага при пациенти с кератоконус (заболяване, при което роговицата изтънява, изпъква напред и добива конична форма), увреждания на роговицата след операция на перде, травми и наследствени заболявания на роговицата. Помътняването на роговицата е една от най-често срещаните предотвратими причини за слепота в света. Сложната процедура, която се справя с този проблем, се нарича пенетриращата кератопластика. При нея на засегнатия пациент (реципиент) се присажда роговица от трупен донор, взета от сертифицирана очна банка. При успешна операция постепенно окото възвръща прозрачността си и пациентът проглежда отново.
Една от първите специализирани очни болници на Балканския полуостров, която използва за трансплантация на роговица фемтосекунден лазер (супер модерен уред, който осигурява прецизност на интервенцията и минимализира усложненията след операцията) е СОБАЛ „Пентаграм“, където това се извършва от 2015 г.


{module title="Подобни статии"}


----
dr.TrajkovskiД-р Ристо Трайковски е завършил медицина в България през 2007 г. Специализирал е Офталмология в Токуда Болница София. През декември 2013 г. успешно полага изпит за специалност. Същата година става част от екипа на СОБАЛ "Пентаграм", където е и до днес. Професионалните му интереси са в областта на хирургията на Предния Очен Сегмент и Рефрактивната хирургия. Има завършени квалификационни курсове по Контактна корекция с торични и мултифокални контактни лещи; Ултразвукова диагностика в офталмологията; Рефрактивна хирургия; Витреоретинална хирургия; Трансплантация на роговицата.


{module title="Абонамент"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии