МЕДИЦИНА

Оплетени в лъжите за Даная

Оплетени в лъжите за Даная

Разследващата журналистка Валя Ахчиева публикува втората част от своето разследване за смъртта на 15 годишната Даная в университетската държавна болница за спешна помощ Пирогов. Валя Ахчиева разкрива схема за избягване на верификацията на скъпоструващи лекарства, поради което се е наложило същото да бъде доставено от майката, а забавянето е сред вероятните причини за настъпилата в последствие смърт.

Валя Ахчиева поставя и други въпроси, свързани с медицинското обслужване, като този, защо детето не е било прието още първият пък, когато е потърсена медицинска помощ, а чак една седмица по-късно.
Цитирани са алгоритми за поведение в България и в други страни, според които наличието на главоболие, след травма у пациент с нарушения на кръвосъсирването е абсолютна индикация за изследване със скенер или ЯМР и хоспитализация. Това не е направено, а майката чрез социалните мрежи отчаяно търси контакти с неврохирурзи от болницата за да ги помоли да прегледат детето и и да предприемат операция, ако такава е необходима.
От предаването се вижда също, че системата за изписване на скъпоструващи лекарства е направена така, че те да не се заприходяват и отчитат, което отваря вратата за реекспорт и повторната им продажба в други държави.
Валя Ахчиева излъчва и направен тайно запис на заседание на медицинския съвет на болницата. Изразените мнения, които се чуват на записа са скандални от гледна точка на правото и етиката.

Разследването на Валя Ахчиева принуди администрацията на ИАМН да направи повторна проверка на болницата, защото се оказва, че констатацията от първата проверка не са верни. 
Цялото предаване можете да видите тук: 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии