МЕДИЦИНА

Определен е състав на жури за конкурса за студенти по медицина

Определен е състав на жури за конкурса за студенти по медицина

Управителният съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването утвърди състава на журито за конкурса за наградите Александър Дърводелски. Конкурсът е за есе на тема „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш.“

За членове на журито поканихме известни български лекари и български журналисти. За наша радост всички поканени приеха с удоволствие да участват в тази благородна инициатива. Ето и техните имена, подредени по азбучен ред:

Йоланта Попова е журналист. Завършила е „Българска филология“ в ПУ "Паисий Хилендарски", в родния си град Пловдив. Реализира се професионално в журналистиката, връзките с обществеността и телевизионното продуцентство в няколко електронни медии. Продуцент на предаването за родова памет „Джинс“ по БНТ. В националната телевизия участва в реализацията и на други знакови предавания – „Религията днес“, „История.бг“, „Денят започва с култура“, „Туризъм.бг“. Водещ на радиопредаването „Заедно след полунощ“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Валери Павлов е Протектор на тръста, инвестиционен съветник, и съветник по разпределенията на даренията на Фондация “Жени и Александър Дърводелски”. Инвестиционен съветник на други тръстове и клиенти в САЩ.

Десислава Николова е редактор "Здравеопазване" във вестник "Капитал", в който е журналист от 2003 г. Вдъхновен радетел за повече средства в здравния сектор, реална пазарна конкуренция, справедлива оценка на знанията и уменията на медиците и въвеждане на иновативните методи на лечение. Завършила е "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Здравен мениджмънт" в Медицинския университет - София. Преди "Капитал" е била автор и водещ на бизнес предаването "Лабиринт" по Нова телевизия и журналист във вестник "Труд".

Доц. Ирена Иванова е лекар, художник и поет. Тя успява да съчетава красиво и успешно медицината и изкуството, за да постигне така желаната хармония. Първата й авторска стихосбирка носи заглавието „Мълчаливо“. Нейните рисунки са в различни стилове - акварел, масло, ебру и са посрещнати възторжено от множеството колеги, приятели и ценители на изкуството. Доц. Иванова е началник на клиничната лаборатория на университетската болница Св. Иван Рилски в София.

Проф. Коста Костов е дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия (ВМА) в София (2003-2019 г.), настоящ консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Света Анна" (от 2019 г.) и в Медицински център "INSPIRO", председател на Българското научно дружество по белодробни болести (2008-2012 г.), бивш национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването[1] и настоящ външен експерт на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), председател на Управителния съвет на Фондацията за респираторна медицина „INSPIRO“,[2] основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“

Маринела Величкова е журналист, кореспондент на БТА в Скопие. Над 20 години работи в Дарик радио, като репортер, водещ, редактор на обзорно политическите предавания Денят и Седмицата, от 2008 г. до 2021 г. е зам.-главен редактор на медията. Работи по осъществяването, управлението и координацията на двете издания на проекта "Най-добрите лекари", както и като редактор на списанията от тях. „Знанието за правата в здравеопазването е онова, което би могло да направи тази толкова сензитивна част от живота на всеки пациент по-малко натоварена с емоции и напрежение, за лекарите, това е свободата в професията.“

Д-р Марчела Колева е лекар, специалист по онкология, основател и началник Отделение по медицинска онкология в МБАЛ "Света София", специалист по "Медицинска онкология" и "Вътрешни болести". Съавтор на „Програма за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания „Виктория“Защитава докторат за лечение на тумори на глава и шия. Специализирала във водещи онкологични институти в света: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Полша, Латвия, Испания, Италия, Гърция, Израел. Член е на редица професионални научни организации, в част от които е от управителния съвет - ESMO, ASCO, БАМО, клуб "Млад онколог", Експерти срещу рака.

Проф. Мая Визева, дм е Преподавател в Медицинския колеж „Й. Филаретова” към Медицински университет – София и Ръководител Учебен отдел, Научна специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“, Специалист по Медицинска педагогика и Обществено здравеопазване. Академичен наставник и ментор по Стипендиантски програми на студенти от ромски произход, обучаващи се в медицински специалности.
Автор на монография „Мениджмънт на здравните грижи при захарен диабет втори тип“. Отговорен редактор на списание „Здраве и наука”, Член на Редколегията на научно списание Асклепий.

Мирослава Иванова е журналист с над 20 години опит в медиите. Водещ на сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България". Писането на есета не е силната й страна още от ученическите години, но пък обича да ги чете (smiley) и е ценител на думите. Включва се в инициативата, защото вярва в умните идеи на Центъра за защита правата в здравеопазването, в смисъла на каузата "здравеопазване" и в силата на младите хора, избрали професията на лечители.

Есетата ще бъдат оценявани по система от 1 до 10, като класираните на първите 5 места освен приз за участие, ще получат и парична награда в размер на 1000 лева. Членовете на журито ще оценяват есетата анонимно, без да знаят имената на кандидатите. Членовете на УС на ЦЗПЗ ще сумират резултатите от оценките на журито, на базата на които ще се напарви и окончателното класиране.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.