МЕДИЦИНА

Откриха механизма, по който след години  се активират клетки от рак на  гърдата

Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата

Учените са открили защо раковите клетки на гърдата, които са се разпространили в белите дробове, могат да се „събудят“ след години, образувайки нелечими вторични тумори.

Изследването, финансирано от Breast Cancer Now, разкрива механизма, който задейства тази „бомба със закъснител“ при рак на гърдата и предлага стратегия за нейното обезвреждане.

При пациентите с рак на гърдата с положителен за естрогенен рецептор тумор (ER+), най-често срещаният тип, има постоянен риск ракът да рецидивира в друга част на тялото след дълъг период от време, дори десетилетия след първоначалната диагноза.

Когато раковите клетки на гърдата се разпространят от първичния тумор в други части на тялото, това се нарича вторичен или метастазирал рак на гърдата и въпреки че е лечим, не може да бъде излекуван.

Новото изследване, публикувано на 13 март в списание Nature Cancer, показва как промените в белите дробове, които настъпват по време на стареенето, могат да подсилят растежа на тези вторични тумори.

Екип от Института за изследване на рака в Лондон е открил, че протеинът PDGF-C, който се намира в белите дробове, играе ключова роля при активирането на клетките на рака на гърдата, които са в състояние на ремисия.Учените са открили, че ако нивото на PDGF-C се повиши, което е по-вероятно с напредване на възрастта или, когато тъканта на белия дроб бъде увредена , това може да доведе до растеж на пасивните ракови клетки и развитие във вторичен рак на гърдата.

След това учените са изследвали дали блокирането на активността на PDGF-C може да помогне за предотвратяване на „събуждането“ на тези клетки и растежа на вторични тумори.
Работейки с мишки с ER+ тумори, изследователите от Института за изследване на рака във Великобритания атакуват протеина PDGF-C със съществуващ блокер, наречен Иматиниб, който в момента се използва за лечение на пациенти с хронична миелоидна левкемия.

Мишките са третирани с лекарството преди и след като туморите са се развили. И при двете групи растежът на метастази в белия дроб е значително намален.

До 80% от първичния рак на гърдата е ER+ и всяка година има около 44 000 случая в Обединеното кралство.

Д-р Франсис Турел, докторант в отдела за изследване на рака на гърдата в Института за изследване на рака в Лондон, казва: „Раковите клетки могат да оцелеят в отдалечени органи в продължение на десетилетия, като остават в пасивно състояние. Ние открихме как стареещата белодробна тъкан може да задейства тези ракови клетки да се „събудят“ отново и да се развият в тумори, и разкрихме потенциална стратегия за „обезвреждане“ на тези“ бомби със закъснител". Сега планираме да разберем по-добре как пациентите могат да се възползват от съществуващото лекарство Иматиниб и в дългосрочен план се стремим да създадем по-специфични лечения, насочени към механизма за „повторно пробуждане"на раковите клетки
Това откритие ни приближава една стъпка по-близо до разбирането как можем да забавим или спрем развитието на ER+ вторичен рак на гърдата в белия дроб. То има потенциала да бъде от полза за хиляди жени, живеещи с тази „бомба със закъснител“ в бъдеще.“

Източник: news-medical.net

Подобни статии