МЕДИЦИНА

Реализирана е първа донорска ситуация съвместно с Румъния

Реализирана е първа донорска ситуация съвместно с Румъния

Първа донорска ситуация съвместно с Румъния е реализирана у нас, съобщиха от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.

Донор е 48-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на лечебното заведение. Тя е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт. Близките на жената веднага са приели да дарят органите й за спасяването на други човешки животи.

Ден по-късно екип от лекари от Румъния пристига с линейка от Букурещ в търновската болница, за да извърши експлантацията на органите.

Така трима души от Румъния получават шанс за нов живот. Черният дроб е трансплантиран на 51-годишен пациент, а бъбреците на други двама души на 38 и 39 години.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на Споразумението за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи, което беше подписано между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Национална агенция за трансплантация на Румъния.

{module title="Подобни статии"}

Това споразумение създава възможност за обмен на органи в случаите на излишък, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна, или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в животозастрашаващо състояние.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват огромната си признателност на близките на жена, които в този изключително тежък момент вземат решението да помогнат и по този начин са спасени три човешки живота.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

Подобни статии