МЕДИЦИНА

Подсладените напитки могат да увеличат риска от рак на черния дроб и фатално чернодробно заболяване

Подсладените напитки могат да увеличат риска от рак на черния дроб и фатално чернодробно заболяване

Данни от скорошно проучване установиха, че по-високата консумация на подсладени напитки е свързана с повишен риск от рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване при жени в периода след менопаузата.

Факторите на начина на живот могат да повлияят на функцията на черния дроб. Някои хора могат да бъдат изложени на по-висок риск от чернодробни нарушения или увреждане на черния дроб. Скорошно проучване, публикувано в JAMA, изследва как пиенето на подсладени напитки допринася за проблеми с черния дроб. Проучването установява, че жените в постменопаузален стадий, които консумират една или повече подсладени напитки дневно, са изложени на повишен риск от рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване.
Това проучване разглежда връзката между консумацията на подсладени напитки и как тя се отнася към рака на черния дроб и смъртността от хронични чернодробни заболявания. Проучването включва почти 99 000 жени в постменопаузален етап и изследователите са успели да разгледат дългосрочни данни, проследявайки участниците средно малко повече от 20 години по-късно. Изследователите са използвали данни от голямо проспективно проучване, наречено Инициативата за здравето на жените.

Участниците в проучването са предоставили информация за техния прием на сладки безалкохолни напитки и плодови напитки, с изключение на плодов сок. През 3 годишния срок на проучването приемът е бил проследяван и записван.Въз основа на отговорите на участниците изследователите са разделили участниците в една от трите групи:

- Участници, които приемат 3 или по-малко напитки на месец. В тази група се включват и участниците, които не приемат подсладени напитки
- Участници, които приемат между 1 и 6 напитки седмично
- Участници, които приемат 1 или повече напитки на ден.

Проучването е показало, че участниците, които консумират една или повече подсладени напитки дневно, са изложени на по-висок риск от развитие на рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване в сравнение с участниците, които консумират три или по-малко подсладени напитки на месец.
Проучването показва още, че участниците, които консумират изкуствено подсладени напитки, не са изложени на повишен риск от рак на черния дроб или смърт от хронично чернодробно заболяване.
Учените, участвали в проучването споделят: „Нашите резултати подкрепят положителните асоциации между подсладените със захар напитки и неблагоприятните чернодробни резултати сред жените в постменопауза. Замяната на подсладена със захар напитка с кафе или чай може да намали риска от рак на черния дроб и смъртност от хронично чернодробно заболяване. Не бяхме изненадани от нашите открития. Приемът на подсладена със захар напитка е рисков фактор за затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания и може да доведе до инсулинова резистентност и възпаление, които са силно повлияват върху здравето на черния дроб и са асоциирани с онкологични заболявания.“Това проучване има критични ограничения. Първо, включва само жени в постменопаузален период, което означава, че не можем да обобщим резултатите. Това също така показва необходимостта от изследване на тези открития в други популации.
Второ, проучването не може да докаже, че консумацията на подсладени напитки е причина за рак на черния дроб или смърт от хронично чернодробно заболяване. Участниците са отговорили само на ограничен брой въпроси относно видовете напитки, които са консумирали. Изследователите не са успели да съберат повече подробности за напитките като съдържание на захар или вида на използвания подсладител. Самоотчитането налага определени ограничения по отношение на точността. Съществува и риск от объркване и изследователите не са успели да разгледат влиянието на промените в приема на напитки от участниците във времето. И накрая, настъпили са само малък брой случаи на рак на черния дроб и смърт от хронично чернодробно заболяване, което ограничава статистическата значимост на изследването.
Все пак проучването хвърля светлина върху потенциален рисков фактор, който някои хора могат да променят, за да подобрят здравето си и потенциално да намалят риска от определени чернодробни проблеми.
Откритията на настоящото проучване предполагат, че приемът на подсладени напитки е потенциален рисков фактор за рак на черния дроб и смъртност от хронични чернодробни заболявания. Ако установеното с проучването бъде потвърдено , това може да послужи като стратегия за намаляване на тежестта на чернодробните заболявания чрез намаляване на консумацията на подсладени напитки. Положителната връзка между подсладените със захар напитки и неблагоприятните чернодробни резултати в настоящото проучване не трябва да се приема прибързано и да се предполага причинно-следствена връзка. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се обмислят промени в клиничните препоръки.
Източник: Medicalnewstoday


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии