МЕДИЦИНА

Промените в кръвните показтели могат да открият възпалително заболяване на червата до 8 години преди диагнозата

Промените в кръвните показтели могат да открият възпалително заболяване на червата до 8 години преди диагнозата

Промени, които може да насочват към възпалително заболяване на червата, могат да бъдат открити в кръвни изследвания до осем години поставяне на диагноза болест на Крон и до три години преди диагностициране на улцерозен колит. 

Изследване, публикувано  в списанието Cell Reports Medicine, предполага, че възпалителните чревни заболявания могат да започнат много време преди да се появят симптомите, което предоставя на лекарите възможност за ранна намеса.
„Нашето изследване показва, че увреждането на червата, което виждаме в момента на поставяне на диагнозата, е само върхът на айсберга. Толкова много промени неусетно се случват в тялото, преди болестта да се прояви“, каза Джеймс Лий, съавтор на изследването и ръководител на групата на Лабораторията за генетични механизми на заболяванията в Института Франсис Крик в Лондон, в изявление за медиите . „Това има огромни последици за превенцията, тъй като подчертава, че има възможност за лечение“, добави Лий. „Все още не знаем дали превантивните мерки като промяна на диетата или спиране на тютюнопушенето биха спрели някой да се разболее от тези заболявания, но това отваря вратата за тази възможност. Това също така подчертава значението на ранната диагностика и лечение, тъй като много от промените в червата вероятно са се случили много преди хората да се разболеят.

Болестта на Крон и улцерозният колит са възпалителни заболявания на червата, които причиняват хронично възпаление на стомашно-чревния тракт. 
Приблизително 3 милиона възрастни в Съединените щати живеят с възпалителни чревни заболявания. 
Симптомите на възпалителните чревни заболявания могат да имитират симптоми на други състояния като синдром на раздразнените черва, което може да доведе до забавяне на диагнозата. Проучванията показват, че диагностиката може да се забави между 2 и 12 месеца. Като част от своето проучване, изследователите са изследвали електронни здравни досиета на 20 000 души в Дания с възпалителни чревни заболявания. Те ги сравняват с данните на повече от 4 милиона души без такава диагноза. Те са разгледали резултати от изследвания, обхващащи 10 години, преди да бъде поставена диагнозата възпалително чревно заболяване. Изследователите съобщават, че хората, които са били диагностицирани, показват промени в определени минерали и клетки в кръвта, както и маркери на възпаление.

Изследователите съобщават, че осем години преди поставяне на диагнозата болест на  Крон белите кръвни клетки и тромбоцитите  на пациентите са били по-високи. 
Седем години преди поставяне на диагнозата нивата на С-реактивни протеини (CRP), които показват възпаление, са били по-високи. 
Нивата на хемоглобина, вид протеин в кръвните клетки, който пренася кислород, са били по-ниски. 
Пет години преди диагностициране желязото и албуминът (протеин, произвеждан от черния дроб) са били по-ниски, докато моноцитите са били по-високи. 

Три години преди диагностицирането на улцерозен колит нивата на CRP, белите кръвни клетки и тромбоцитите са били по-високи. 
Изследователите казват, че тези промени са толкова фини, че не биха били отбелязани като проблем при стандартен кръвен тест. Те се надяват тяхното изследване да отговори на въпроса дали превенцията е възможна.

Тези открития са нови и вървят ръка за ръка с новопоявилите се доказателства, че хроничните възпалителни заболявания на червата вероятно започват години преди диагностицирането.
Изследователите се надяват да намерят стратегии за превенция, които могат да окажат въздействие, преди да се появят симптомите на възпалителните чревни заболявания. 
Д-р Бабак Фирузи, гастроентеролог в MemorialCare Orange Coast Medical Center в Калифорния, казва, че възможността за по-ранно идентифициране на болестта може да помогне за подобряване на резултатите за пациентите. 
„Доказано е, че ранното лечение подобрява дългосрочните резултати при пациенти с болест на Крон и улцерозен колит. Тези пациенти, при които заболяването е овладяно, преди да са нанесени значителни увреждания, имат по-малко усложнения, по-рядко се налага операция и като цяло имат по-дълъг период без симптоми в хода на заболяването си,” казва д-р  Фирузи пред Medical News Today. 
„Когато пациентът прояви типичните симптоми, вече е настъпило значително увреждане на червата“, обяснява д-р Фирузи. „Освен това има пациенти, които имат леки симптоми, които не изискват непременно оценка от лекар и може да отнеме месеци до години, за да бъдат най-накрая диагностицирани, а вече е възможно да са настъпили необратими увреждания. Ако можем да идентифицираме тези пациенти, преди да развият симптоми, можем да изготвим план за ранна интервенция, за да предотвратим в идеалния случай появата на заболяването или най-малкото да подобрим резултатите и да сведем до минимум тежестта му.“
Източник: Medicalnewstoday


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии