МЕДИЦИНА

Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

Изследователи от Университета на Куинсланд са открили активното съединение от ядлива гъба, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта.

Професор Frederic Meunier от Института за мозъка в Куинсланд каза, че екипът е идентифицирал нови активни съединения от гъбата Hericium erinaceus.
„Екстракти от тези гъби, наречени още „лъвска грива“ се използват в традиционната медицина в азиатските страни от векове, но ние искахме научно да определим техния потенциален ефект върху мозъчните клетки“, каза професор Meunier.
„Предклиничните тестове установиха, че гъбата лъвска грива има значително въздействие върху растежа на мозъчните клетки и подобряването на паметта.
„Лабораторните тестове измерват невротрофичните ефекти на съединенията, изолирани от Hericium erinaceus върху култивирани мозъчни клетки, и изненадващо открихме, че активните съединения насърчават невронните проекции, разширявайки се и свързвайки се с други неврони.
„Използвайки микроскоп със супер разделителна способност, открихме, че екстрактът от гъби и неговите активни компоненти до голяма степен увеличават размера на конусите на растежа, които помагат на мозъчните клетки да установяват нови връзки с други неврони в мозъка.“
Съавторът, д-р Ramon Martinez-Marmol от Университета на Куинсланд казва, че откритието има приложения, които могат да лекуват и предпазват от невродегенеративни когнитивни разстройства, като болестта на Алцхаймер.„Нашата идея беше да идентифицираме биоактивни съединения от естествени източници, които могат да достигнат до мозъка и да регулират растежа на невроните, което води до подобряване на формирането на паметта“, каза д-р Martinez-Marmol.
Д-р Dae Hee Lee от CNGBio Co, която подкрепя и сътрудничи в изследователския проект, каза, че свойствата на гъбите лъвска грива са били използвани за лечение на заболявания и поддържане на здравето в традиционната китайска медицина от древността.
„Това важно изследване разкрива молекулярния механизъм на съединенията от гъбата лъвска грива и техните ефекти върху мозъчната функция, особено паметта“, каза д-р Lee.
Изследването е публикувано в Journal of Neurochemistry.
Гъбата Hericium erinaceus (Лъвска грива) у нас е известна основно, като Игловиден корал. Тя е рядка и изключително ценна гъба с впечатляващ външен вид, добри вкусови качества и уникални терапевтични свойства. Гъбата е вписана в Червената книга на България като застрашен вид. Може да се срещне из цялата страна в широколистния горски пояс, където расте върху отпаднала дървесина, пънове или стволовете на живи дървета от широколистни видове /дъб, бук, липа, ясен, топола и др/. Плододава върху едно и също дърво с години. Най-често на места с дупка на кората или на мястото на отчупен или отрязан клони, на високи пънове, понякога в кухини, поотделно, рядко в група от 2-3 плодови тела.
Източник: https://medicalxpress.com/, снимка: cbc-forest.org


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии