МЕДИЦИНА

Рискът от рак на кожата е по-висок при възрастни с атопичен дерматит

Рискът от рак на кожата е по-висок при възрастни с атопичен дерматит

Възрастните с атопичен дерматит (AD) имат повишен риск от развитие на меланом, базалноклетъчен карцином (BCC) и плоскоклетъчен карцином (SCC),

като значително по-високи рискове се наблюдават при умерена до тежка форма спрямо леката на заболяването, според представено проучване на годишната среща на Американската академия по дерматология, проведена от 17 до 21 март в Ню Орлиънс.

Маргарет Й. Хуанг от Медицинския факултет към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис и нейните колеги за излседвали риска от развитие на меланом, плоскоклетъчен карцином и базалноклетъчен карцином сред възрастни с атопичен дерматит в ретроспективно кохортно проучване, използвайки база данни за периода от 2007 г до 2021 г. Включени са данни за 60 милиона възрастни на 18 или повече години, със или без диагноза атопичен дерматит, които впоследствие са развили меланом, плоскоклетъчен карцином или базалноклетъчен карцином.

Изследователите са установили, че възрастните с атопичен дерматит имат значително по-висок риск от развитие на меланом, плоскоклетъчен карцином и базалноклетъчен карцином в сравнение с тези без атопичен дерматит(съответно относителни рискове 1,23, 1,27 и 1,28). Възрастните с умерена до тежка форма на атопичен дерматит имат значително по-висок риск от развитие на меланом, плоскоклетъчен карцином и базалноклетъчен карцином в сравнение с тези с лека форма на заболяването.
„В заключение, нашите открития подкрепят повишен риск от развитие на меланом, плоскоклетъчен карцином и базалноклетъчен карцином при възрастни пациенти с атопичен дерматит , независимо от тежестта на заболяването“, пишат авторите. "Необходими са повече проучвания, за да се разбере връзката между атопичния дерматит и развитието на рак на кожата."
Източник: Медикал експрес

Подобни статии