МЕДИЦИНА

Рискът от сърдечносъдови заболявания при пациенти с псориатичен артрит е повишен

Рискът от сърдечносъдови заболявания при пациенти с псориатичен артрит е повишен

Пациентите с псориатичен артрит (PsA) имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, вероятно поради хронично възпалително състояние.

Нови доказателства, споделени по време на конгреса на EULAR – Европейския алианс на асоциациите по ревматология, подкрепят това, като показват, че възпалението на аортните съдове се увеличава при пациенти с активен псориатичен артрит в сравнение с пациентите от контролната група.
„Тези доказателства предполагат, че възпалението при псориатичния артрит не е ограничено до кожата и ставите, но включва и сърдечно-съдовата система“, казва Nienke Kleinrensink, водещ автор на резюмето, споделено в сесия за съпътстващи заболявания при ревматичните и мусклулноскелетни заболявания на конгреса на EULAR, проведен в началото на юни 2023 г. в Милано, Италия .
Новото откритие се основава на работа, извършена в UMC Utrecht в Холандия. Основната цел на екипа е била да се изследва дали съдовото възпаление е повишено при пациенти с псориатичен артрит. Екипът използва позитронно-емисионна томография/компютърна томография (PET/CT) при 75 души с диагнозата, с активен периферен артрит и ги сравнява с група от 40 души с меланом, без далечни метастази и без имунотерапия като контролна група, при която не е налице възпаление.
Резултатите показват, че съдовото възпаление е повишено при хора с псориатичен артрит в сравнение с контролите. Тази връзка остава значителна, след като изследователите коригират данните, за да вземат предвид влиянието на пола, възрастта, индекса на телесна маса и средното артериално налягане.
Увеличеното съдово възпаление е последователно в различните измерени сегменти, включително аортната дъга, възходящата, низходящата, супрареналната и инфрареналната аорта.
Авторите заключават, че възпалението на аортните съдове се увеличава при хора с активен псориатичен артрит в сравнение с контролите.

Изтоник: News-Medical.Net


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии