МЕДИЦИНА

Седем навика за здравословен начин на живот могат да намалят риска от депресия

Седем навика за здравословен начин на живот могат да намалят риска от депресия

Здравословният начин на живот, включващ физическа активност, социални контакти, добро качество на съня и здравословна диета, може да намали риска от депресия.

Това са данни от ново проучване, публикувано в списанието Nature Mental Health. В него изследователите са идентифицирали седем фактора за начина на живот, които според тях намаляват риска от депресия.
„Въпреки че нашето ДНК може да увеличи риска от депресия, ние показахме, че здравословният начин на живот е потенциално по-важен“, казва Барбара Саакян, съавтор на изследването и професор по Катедрата по психиатрия в университета в Кеймбридж в Англия, в изявление за пресата.
„Някои от тези фактори на начина на живот са неща, върху които имаме до голяма степен контрол, така че опитите да намерим начини да ги подобрим, да се уверим, че имаме добър нощен сън и да излизаме да се видим с приятели, например, може да доведе до промяна в живота на хората “, добави тя.

Изследователите са изброили следните седем фактора на начина на живот като намаляващи риска от депресия:

Здравословна диета
Редовна физическа активност
Спиране на тютюнопушенето
Ограничаване на консумацията на алкохол до умерени количества
Социални контакти
Достатъчно сън
Водене на активен начин на живот


Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.


Изследователите са изследвали данни от почти 290 000 души в UK Biobank за период от девет години. От тях 13 000 са преживели депресия. Данните включват генетична информация, информация за здравето и начина на живот. Изследователите са групирали участниците в три категории въз основа на това към колко от идентифицираните фактори за здравословен начин на живот се придържа даденото лице.
Категориите са разделени на неблагоприятна, междинна и благоприятна
Изследователите съобщават, че хората в междинната група са с 41% по-малко склонни да развият депресия в сравнение с тези, които са били в неблагоприятната група. При участниците от благоприятната група има 57% по-малка вероятнос да развият депресия.

Много фактори могат да повлияят на риска от развитие на депресия. Смята се, че факторите на околната среда, биологичните, генетичните и психологическите фактори играят роля. За да определят връзката между факторите на начина на живот, генетичния риск и депресията, изследователите определят оценка за генетичен риск на всеки участник. За да се определи този резултат, изследваните отчитат генетични варианти, за които е известно, че са свързани с риск от депресия. Те са установили, че за участниците с висок, среден и нисък генетичен риск от депресия, следването на здравословен начин на живот намалява риска от депресия.

От всички идентифицирани фактори за здравословен начин на живот, изследователите са достигнали до заключение, сънят е най-важният фактор. Те казват, че сънят с продължителност между седем и девет часа на нощ намалява риска от депресия с 22%.
Установено е, че здравословното хранене намалява риска от депресия с 6%, умерената консумация на алкохол намалява риска с 11%, редовната физическа активност с 14%, ниско до умерено заседнало поведение с 13% и при непушачите риска намлява с 20%. Установено е, че честите социални контакти помагат за намаляване общия риск от депресия с 18%.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии