МЕДИЦИНА

Витамин D подпомага имунотерапията на рака

Витамин D подпомага имунотерапията на рака

Изследователите казват, че високите нива на витамин D могат да подпомогнат имунотерапията, която се прилага при онкологичните заболявания.

Те казват, че ефективността на витамин D идва от способността му да укрепва имунната система, както и някои други ефекти, които могат да помогнат за спиране на пролиферацията на раковите клетки.
Експертите отбелязват, че витамин D има редица ползи за здравето, включително подобряване на здравето на костите.
Хората с меланом реагират по-добре на имунотерапията, ако нивата на витамин D са в нормални граници. В проучване, публикувано в CANCER, рецензирано списание на Американското онкологично дружество, изследователите съобщават, че хората с нормални изходни нива на витамин D имат по-благоприятен отговор на вид имунотерапия, известна като инхибитори на имунната контролна точка.
„Разбира се, витамин D сам по себе си не е противораково лекарство, но нормалното му серумно ниво е необходимо за правилното функциониране на имунната система, включително начинът по-който ще реагира на противораковите лекарства като инхибиторите на имунните контролни точки“, казва д-р Лукаш Галус , водещ автор на изследването и изследовател в Познанския университет.
Галус и колегите му са анализирали кръвни проби от 200 души, които са имали меланом в напреднал стадий по време на лечение с имунотерапия.
„От повече от 100 години знаем, че имунната система играе голяма роля в контрола на раковите заболявания и по-специално на злокачествения меланом. Съществува деликатно взаимодействие между имунните клетки (известни като Т клетки) и здравите клетки в тялото. Имунните контролни точки са нормална част от имунната система, предназначена да попречи на имунните клетки да увредят здравите клетки. Инхибиторите на имунните контролни точки блокират тези контролни точки, позволявайки на Т-клетките да поддържат активирано състояние - тези активирани клетки убиват раковите клетки,” каза д-р Гари Дулитъл, медицински онколог от Университета в Канзас, пред Medical News Today.Изследователите съобщават, че 56% от пациентите с нормални нива на витамин D са имали благоприятен отговор към инхибиторите на имунната контролна точка.
Обратно, 36% от тези с ниски нива на витамин D без добавки са имали благоприятен отговор.
Изследователите са установили, че преживяемостта без прогресия също е различна при двете групи. Това се отнася за времето от началото на лечението до прогресирането на рака.
В групата с нормални нива на витамин D това е 11,25 месеца. В групата с нисък витамин D това е 5,75 месеца. Същите наблюдения има и относно общата преживяемост, тъй като тези, които са имали нормални нива на витамин D, са живели 31,5 месеца от началото на лечението, в сравнение с 27 месеца за групата с нисък витамин D, но това не е значима констатация.
Източник: Medical News Today


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии