МЕДИЦИНА

За кои хронични заболявания са най-опасни горещините?

За кои хронични заболявания са най-опасни горещините?

Жегите и високите температури могат да представляват опасност за хора с различни хронични заболявания. Някои от заболяванията, които могат да се влошат или да предизвикат проблеми при високи температури, са:

Сърдечно-съдови заболявания: Хората със сърдечно-съдови проблеми, като например хронична сърдечна недостатъчност или артериална хипертония, са по-уязвими при високи температури. Горещината може да затрудни работата на сърцето и да доведе до по-висок кръвен притиск или дехидратация.
Респираторни заболявания: Хората с астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхит или други респираторни заболявания могат да изпитват затруднения при дишането при високи температури. Горещината и високата влажност могат да увеличат риска от възпаление на дихателните пътища.
Диабет: Хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни по време на горещини. Топлото време може да повлияе на контрола на нивата на кръвната захар и да доведе до дехидратация. Освен това, топлото време може да затрудни съхранението и стабилността на инсулина.
Хронични бъбречни заболявания: Хората с хронични бъбречни заболявания са по-уязвими за дехидратация, която може да се увеличи при високи температури. Горещината може да увеличи и риска от развитие на проблеми с функцията на бъбреците.
Неврологични заболявания: Хора с неврологични заболявания, като например болест на Паркинсон, са по-чувствителни към топлото време. Високите температури могат да доведат до усилване на симптомите като трептене, мускулна слабост или проблеми с координацията.Заболявания на храносмилателната система: Жегата и дехидратацията могат да доведат до запек и да влошат протичането на някои хронични забоялвания на храносмилателната система.
Това са само някои примери на хронични заболявания, които могат да се влошат при високи температури. Най-добрата защита в такива случаи е консумацията на повече вода и течности, но при някои от изброените болести, това трябва да става внимателно. Винаги е важно да се консултирате със своя лекар, за да получите индивидуални съвети и насоки, съобразени с вашето здравно състояние и нужди.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии