Вторник, Януари 31, 2023
Follow Us

Когато хората се разболеят тежко от COVID-19, цитокиновата буря - собствената реакция на тялото им към вируса - понякога може да влоши нещата. Феноменът е описан като „развихряне на имунната система“, докато тя се опитва да унищожи вируса, като същевременно допринася за засилване на тежестта на симптомите. При COVID-19 този отговор на имунната система се насочва първо срещу белите дробове, казва професор Ранди Крон, преподавател в Университета на Алабама в Бирмингам, който е експерт, който добре познава явлението“цитокинова буря“.

 

„Може да е много лошо. Това, за съжаление, допринася за значителен брой смъртни случаи при сблъсъка с този вирус, "каза Крон, съавтор на учебника" Синдром на цитокиновата буря ".

„Човешката раса не е виждала този конкретен вирус преди… , но всеки ден в отделения за интензивно лечение по цялата планета, има хора, умиращи от цитокинова буря, много от които остават неразпознати и следователно нелекувани.“
Много състояния, включително рак, автоимунни заболявания и инфекции, могат да предизвикат цитокинова буря. Тъй като коронавирусът е толкова нов, лекарите и семействата на пациенти, умиращи от COVID-19, се свързват с Крон за съвети как да спрат нежелания имунен отговор.
Ето какво трябва да знаете за феномена:
Какво е цитокин?
Цитокините са нискомолекулни регулаторни белтъци или гликопротеини, секретирани от белите кръвни клетки, както и от други клетки, в отговор на редица стимули. Тялото произвежда цитокини, за да помогне в борбата с бактерии, вируси и др.
Тези протеини могат да имат противовъзпалителни характеристики за привличане на бели кръвни клетки към мястото на инфекция. Има и противовъзпалителни цитокини, които се опитват да намалят имунния отговор.
Какво е цитокинова буря?
Случва се, когато про-възпалителните цитокини излязат извън контрол. Обикновено, ако се разболеете, имунната ви система реагира, за да неутрализира инфекцията и след това се „изключва“ Но това не се случва в този случай.

„Това не се дължи на наличието на супер добра имунна система. Това е от финия дефект в способността на имунната система да върши своята работа “, каза Крон.

"Имунната система се активира прекомерно и изобилието от тези провъзпалителни цитокини е това, което води до полиорганна недостатъчност и потенциална смърт", казва Крон.
Явлението може да засегне хора от всички възрасти, включително деца.
Що се отнася до COVID-19, последните изследвания показват, че около 20% от хората развиват тежката форма на заболяването. Много от тази група се разболяват критично поради напредналата си възраст или наличните си вече заболявания. Но при тези, които са били здрави и са на възраст между 30 и 50 г.е много вероятно да се прояви цитокиновата буря.
Какво предизвиква цитокинова буря?
Повече от 100 различни организми - предимно вируси, включително новият коронавирус - могат да предизвикат цитокинова буря. Те включват някои грипни щамове като H1N1 през 2009 г., вируси, които предизвикват хеморагична треска като Денга вируса и херпесни вируси като Епщайн-Бар.
Но не всички хора са засегнати, дори и да получат една и съща грешка. Около 10-20% от общата популация може да има генетичен рисков фактор, който им дава финия дефект в имунния им отговор, който ги излага на риск от цитокинова буря с определени инфекции, отбеляза той.

Как се диагностицира цитокинова буря?
Тя може да бъде диагностицирана чрез изследване на серумен феритин в кръвта, неспецифичен маркер на възпалението.
Какво се случва с тялото по време на цитокинова буря?
Черният дроб често се уврежда и хората могат да имат нарушения в кръвосъсирването.
Пациентите, които преживяват цитокинова буря, са склонни да имат по-тежки симптоми от останалите, които имат същата инфекция. В случай на COVID-19 те могат да развият респираторен дистрес синдром - не само кашлица, но и проблеми с насищането с кислород.
Цитокиновата буря, причинена от новия коронавирус, изглежда има някои фини разлики, „първостепенната е, че тя наистина се фокусира първо върху белите дробове, докато при други случаи белите дробове се засягат в по-късен етап.“, казва Крон. Синдромът на остър респираторен дистрес е основен проблем за пациентите с тежкия тип заболяване.
Смъртността може да варира от 40-80% при възрастни при други случаи на цитокинова буря.

Може ли цитокиновата буря да се лекува?

„Хората могат да я преживеят. Ако състоянието се диагностицира достатъчно рано, а понякога дори късно диагностицирано то може да се овладее“, каза Крон.
Когато става въпрос за COVID-19, се провеждат клинични изпитвания, за да се разбере какво наистина работи за овладяване на цитокиновата буря, отбеляза той.

Източник: today.com

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up