Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Британският министър-председател Борис Джонсън обяви  ново блокиране в Англия от днес до около средата на февруари, с цел да спре нарастващия брой случаи на COVID-19. В четвъртото обръщение на Джонсън към нацията от началото на пандемията той каза, че новият щам на COVID-19 е „разочароващ и тревожен“, тъй като е между 50% и 70% по-трансмисивен.

 

Според него болниците са подложени на сериозно напрежение, като смъртните случаи са се увеличили с 20% през последната седмица.

Третото ограничение включва  работа от вкъщи, когато е възможно, пазаруване само на храна и лекарства, забрана на контактите и оставане по домовете освен с цел посещение на лекар, грижжа за някой нуждаещ се или спорт.
Всички основни и средни училища, както и колежите ще преминат към дистанционно обучение до средата на февруари. 
Премиерът Джонсън подчерта, че училищата „не са опасни“ и че за  децата е много по-малко вероятно“ да се разболеят сериозно от COVID-19, но въпреки това училищата могат да „действат като вектори на предаване – спомагайки разпространението на вируса между домакинствата“.

Джонсън обяви, че целта му е да излезе от блокирането до средата на февруари, когато  очаква  най-уязвимите в клинично отношение групи в обществото, както и на здравните работници да бъдат ваксинирани.

 

„Благодарение на чудото на науката не само се вижда краят, но ние знаем как точно ще стигнем до там“, каза Джонсън. „Но засега се страхувам, че трябва отново да си останете вкъщи, да защитите NHS [Националната здравна служба] и да спасите животи.“

Данните на британското правителство, публикувани в понеделник, показват, че в Обединеното кралство са регистрирани 58 784 случая през последните 24 часа, което е най-високата дневна сума от началото на пандемията.

Това е седмият пореден ден, в който случаите надхвърлят 50 000. Общият брой на положителните случаи от началото на пандемията възлиза на над 2,71 милиона.

Още 407 души са починали, като общият брой на загиналите е 75 431.

Най-високо ниво на предупреждение

Преди речта на Джонсън, четиримата главни медицински служители на Обединеното кралство, представляващи всяка от четирите страни на съюза, за първи път повишиха нивото на предупреждение за коронавирус в Обединеното кралство от 4 на 5, най-високото си ниво.

Според правителствената информация, ниво 5 означава „съществува съществен риск здравните услуги да бъдат претоварени“.

Системата за ниво на предупреждение COVID е отделна от системата на ниво, работеща в Англия.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви по-рано през деня пълна национална блокировка в цяла континентална Шотландия и повечето от нейните острови до края на януари, считано от полунощ в понеделник.

„Важно е да ограничим допълнително взаимодействието между различни домакинства, за да спрем разпространението и да върнем ситуацията под контрол, докато ваксинираме повече хора“, каза Стърджън.

„Накратко, трябва да се върнем за известен период от време до ситуация, много по-близка до блокирането от март миналата година.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up