Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Европейският съюз преговаря с компаниите Pfizer и BioNTech относно удвояване на доставките на тяхната ваксина срещу Covid-19 за региона. Новият договор ще включва още 100 милиона дози и възможност за получаване на още 200 милиона, ако е необходимо. Това съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с водените разговори.

 

Опитът да се осигури по-голямо количество от ваксината на Pfizer и BioNTech идва по-малко от седмица, след като 27-членният блок повиши първоначалната си поръчка от 200 милиона дози до 300 милиона. Ако опцията в новото споразумение бъде приложена, това ще увеличи общия брой на дозите до 600 милиона, което би било достатъчно за ваксиниране на две трети от населението на ЕС на базата на режима на двуразова ваксинация.

 

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е била жестоко критикувана, след като вчера беше разкрито, че тя лично се е намесила, за да блокира наддаване от страна на европейски здравни министри, които искаха да осигурят по-големи поръчки на коронавирусна ваксина през лятото за страните от Европейския съюз. Граждани на единния блока вече са ядосани, тъй като изглежда, че ЕС не успя да поръча достатъчно дози от ваксината на Pfizer и BioNT, която беше разработена в Германия и се произвежда в Белгия.

Правителствата в ЕС също така са изправени пред нарастващи въпроси относно бавния темп на имунизацията срещу коронавирус, тъй като ваксините на други производители на лекарства, като AstraZeneca Plc, няма да бъдат достъпни поне още няколко седмици.

Страните членки на ЕС са притиснали Европейската комисия да осигури повече дози, тъй като броят на заразените и на жертвите от коронавирусната пандемията нараства, срокът на въведените в края на миналата година локдауни се удължава, а европейските лидери лидерите се притесняват отново ограничаване на разпространението на новия, по-заразен щам на коронавируса, който се появи първоначално в Обединеното кралство.

Въпреки че ЕС подписа споразумения с различни производители за достъп до близо 2 млрд. долара Covid ваксини, за сега само ваксината на Pfizer и BioNTech получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

 

"Водим преговори за това дали и как можем да осигурим допълнителни дози ваксини от Европа за Европа тази година", заяви главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин в имейл до агенция Блумбърг.

За сега обаче не е постигано споразумение и все още може да има промяна в броя на договорените ваксини. Говорител на компанията Pfizer пък отказа коментар, докато говорител на BioNTech отказа да коментира бройката на новодоговаряните дози.

Говорителят на Европейската комисия по здравните въпроси Стефан де Киерсмакер пък посочи в понеделник, че ЕК проучва заедно с BioNTech и Pfizer дали има начин да се увеличи предлагането над първоначално договорените 300 милиона дози. Но и той отказа да коментира във вторник подробностите за допълнителните дози, които се търсят от Pfizer и BioNTech.

Компаниите Pfizer и BioNTech използват всичките си възможности за увеличаване на производствения капацитет на ваксината над 1,3 милиарда дози, които първоначално бяха планирани за тази година, каза Угур Шахин в интервю от миналия месец. Изпълнителният директор на BioNTech заяви тогава, че е уверен, че това ще бъде възможно, като каза, че партньорите вероятно ще знаят до януари или февруари дали и колко допълнителни дози ще могат да предложат.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up