Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Новият щам на КОВИД, който първоначално бе засечен във Великобритания, вече е открит в още 40 страни, съобщиха от Световната здравна организация. Заради ръста на болните, в Лондон вече се налага да се отлагат операциите на онкологично болни заради липса на места в болниците, съобщи ББС.


Новият щам бе открит на Острова преди коледните празници, което доведе до спиране на транспортните връзки с Великобритания, а от вчера и тотална блокада в страната. За момента учените са установили, че щамът е около 70% по- заразен и се разпространява много бързо. Няма данни обаче той да се преболедува по-тежко или пък ваксините да не му влияят. Не е официално открит у нас, но експертите предполагат, че той е стигнал до България.

За пръв път от началото на пандемията Великобритания отчете над 60 000 нови случая на корованирус в рамките на ден, съобщи ББС. Данните от вчера са за 60 916 души, дали положителен тест. Това значи, че един от 50 души в Англия е бил с КОВИД миналата седвица, а в тежко засегнатата столица Лондон – един на 30 души.

Заради ръста на болните, част от болниците в Лондон спряха временно потенциално животоспасяващите операции за раково болни заради липса на легла, които са заети от пациенти с КОВИД. Болниците от Кингс Колидж Тръст преустановиха т.нар. операции от приоритет 2, т.е. интервенции, които трябва да се направят в рамките на 28 дни.

Това забавя по-доброто диагностициране и съответно последващото лечение на онкоболните. В момента там се правят операции, при които отлагането ще доведе до моментална увреда за пациента.

На линейките в Лос Анджелис пък е наредено да не транспортират в болниците пациенти, при които шансът за оцеляване е изключително малък, информира още ББС. Директивата идва в момент, в който според властите в региона смъртните случаи може да минат 100 дневно, а болниците са претоварени и леглата са пред изчерпване. Парамедиците също трябва да пестят кислорода, тъй като доставките са недостатъчни заради огромното търсене.

Подобно нареждане имаше и в Ню Йорк през април и парамедиците бяха инструктирани да не карат в болниците хора, които не могат да бъдат реанимирани. Сега болниците в Калифорния са на максимума на капацитета си и екипите преглеждат пациенти на паркинги и в палатки, а линейките чакат с часове пациентите, които водят, да бъдат поети от екип от болницата.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up