Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Учени от САЩ установиха, че новият коронавирус може да увреди мозъка, без да проникне в него, предаде БТА, цитирайки съобщение на Ройтерс. Изследването е обхванало 19 жертви на Covid-19. Учените са изследвали тъкани от зони, за които се смята, че са много податливи на вируса - обонятелната луковица и мозъчния ствол, който контролира дишането и сърдечния ритъм.

 

При 14 пациенти едната или двете зони са били с увредени кръвоносни съдове, някои запушени, а други пропускливи. Пропускливите зони са били обкръжени от възпаление като реакция на имунната система.

Специалистите обаче не са установили признаци за самия вирус.

„Бяхме напълно изненадани“, каза д-р Авиндра Натат от Националния институт по неврологични заболявания и инсулт, един от авторите на изследването, публикувано в „Ню ингланд джърнъл ъв медисин“.

Наблюдаваното увреждане се свързва по-скоро с инсулт и невровъзпалителни болести.

„Засега резултатите ни показват, че увреждането… може да не е причинено от това, че вирусът SARS-CoV-2 пряко е заразил мозъка. Планираме да изследваме как Covid-19 уврежда мозъчните кръвоносни съдове и дали това води до някакви краткотрайни или дълготрайни симптоми“.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up