Неделя, Ноември 27, 2022
Follow Us

На база данните от последните 14 дни заразените с COVID са 155 на 100 000 души население. За сравнение през ноември заболеваемостта беше 680 на 100 000 души население. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Той обаче допълни, че част от мерките трябва да останат. „Какво да им разхлабваме? Да спрем да носим маски? По-добре е да си ги носим, пък и посвикнахме“, каза проф. Кантарджиев.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Много напреднала е регистрацията на ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества, точни проф. Кантарджиев.

„Всяка година в нашата страна общопрактикуващите лекари правят милион ваксинации без репортажи. Всяко бебенце като се роди, 10 пъти в годината го боцкаме. Мисля, че може да се създаде организация, щом като се правят милион, да се направят още два милиона“, допълни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че е говорил с директора на ИАЛ Богдан Кирилов, според когото до края на август може да имаме 1,5 милиона души ваксинирани срещу COVID в най-добрия сценарий.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни директорът на НЦЗПБ.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина. На 1 млн. души 10 правят алергична реакция, като две трети от тях са в първите 15 минути след имунизацията, уточни проф. Кантарджиев.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, той каза, че за да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да изяви желание за това и да подаде документи.

За момента обаче страната ни нямала нужда от това, защото ЕК е поръчала за България достатъчно. „Европейците обаче не са разчели една психология на българина, че в момента, в който се каже, че няма достатъчно ваксини, интересът нараства неимоверно. Така се случва с противогрипната ваксина - когато няма е много търсена, когато я има - не представлява интерес“, каза проф. Кантарджиев.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Най-новите статии

Log in or Sign up