Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Регионалната здравна инспекция в Ловеч започна проверка по казуса със закрития в града педиатричен кабинет за неотложна медицинска помощ.
След като граждани сигнализираха омбудсмана Диана Ковачева, тя от своя страна изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за възстановяване на дейността на кабинета.

Вчера се проведе и среща между РЗИ и представители на Лекарския съюз, общопрактикуващи лекари, НЗОК и болницата в Ловеч.

Дежурният детски кабинет в града няма как да продължи да работи, първо, заради липсата на педиатри, които физически да дават тези дежурства, и, второ, защото нормативно няма задължение да се осигурява такъв кабинет, стана ясно след срещата.

„Дежурен детски кабинет не е изискване по никой закон. Това, че е имало създадено и хората са свикнали – в момента няма как да продължава дейността му“, поясни д-р Анета Винева, директор на РЗИ – Ловеч. По думите й, „проблемът не е за педиатричния кабинет, а въобще за функционирането на неотложния кабинет“. Напредналата възраст на педиатрите е проблем, който ще се задълбочава с времето, прогнозира д-р Винева.

Д-р Велислав Тодоров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града, потвърди, че заради липсата на педиатри не могат да се покрият дежурствата в педиатричния кабинет. „Тази жалба е писана от хора, които не са запознати с нещата“, посочи той.

„Касата ни отпускаше по 11 стотинки на пациент за тази неотложна помощ, от тази година направиха 13. Ние плащаме доста повече - даваме, за да я има тази помощ. Но като няма възможност, физическа, като няма налични педиатри, няма как да се случат нещата.“

Занапред ще има дежурен лекар със специалност обща медицина, както е навсякъде, уточни д-р Тодоров.

В момента в града не работи нито един такъв спешен кабинет, който общопрактикуващите лекари могат да ползват през уикенда, защото не са подписани новите договори.

Родителите пък са принудени да водят децата си в спешното отделение, но се опасяват, че в епидемиологична обстановка това крие рискове.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up