Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Безспорно правилно е решението ваксинирането да започне с медиците, тъй като те са тези, които трябва да оказват помощ при тази епидемия. Те са първите, които имат пряко участие в решаването на проблема и е задължително да бъдат подсигурени, това пред БНТ академик Богдан Петрунов, председател на Отделение за медицински науки при Българската академия на науките, имунолог и алерголог.

Хронично болните и възрастните хора над 65 години са следващите, които ще бъдат ваксинирани при постепенното постъпване на ваксините.

До ранната есен се предвижда около 2,5 млн. души да бъдат ваксинирани. С регистрирането и пристигането и на другите ваксини тази бройка ще се увеличи, така че всеки, който желае, ще бъде имунизиран. Той беше категоричен, че само масовата имунизация може да предотврати епидемията.

Акад. Петрунов коментира случая в Сандански, където се оказа, че ваксинационният план е нарушен и общински съветници са се възползвали от наличните ваксини, пререждайки рисковите групи. Той обясни, че препаратът на "Пфайзер" пристига в сух вид и се разтваря в пет дози, които имат кратък срок на годност - само 6 часа. Ако в града е имало подготвени дози и не е имало достатъчно хора, готови за ваксинация, добре е било, че ваксините са поставени и използвани, за да не бъдат изхвърлени.

Акад. Петрунов обясни, че реимунизацията трябва да се извърши в рамките на 21 дни. Допустимо е този срок да бъде удължен, но "възниква юридическият въпрос - всяко неблагополучие, възникнало в резултат на приложението на ваксината, ще бъде тълкувано, че неправилно е била използвана ваксината. Така че в никакъв случай не може своеволно да променяме указанията", допълни той.

Медикът посочи, че при настъпило заболяване е допустимо реваксинацията да се отложи с до един месец, като това ще се разглежда като екстремен случай.

Няма противопоказания преболедувалите коронавирус да бъдат ваксинирани. Той посъветва тези хора да изчакат два-три месеца, докато антителата им намалеят.

Според акад. Петрунов няма никакъв проблем ваксинираните против грип да се ваксинират и срещу COVID-19. Той подчерта, че комбинацията от двете ваксини е много добра.

Акад. Петрунов отбеляза, че ваксината срещу COVID-19 е предназначена за предотвратяването на инфекцията. Той обаче подчерта, че ваксинирайки се един човек не предотвратява разпространението на вируса. "Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията, т.е. нейният противоепидемичен ефект. Това ще стане ясно чак след като минат 7-8 месеца или година, за да видим дали предпазва от разпространението на инфекцията".

Резултатите на ваксинираните на "Пфайзер" и "Модерна" до момента показват, че имунизираните имат много добър клетъчно медииран имунитет в рамките на 5 месеца. Според други оптимистични данни, публикувани от австралийски учени, този имунитет може да е и 8 месеца.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up