Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Международен екип от учени, водени от Световната здравна организация, пристигна в Ухан, за да разследва произхода на новия коронавирус, предизвикал пандемията COVID-19, световните информационни агенции.

Както китайските власти съобщиха по-рано, съгласно действащите в страната правила, експертите трябва да преминат през 14-дневна карантина, като по това време ще се консултират с китайски специалисти чрез видеокомуникация.

 

В делегацията участват специалисти от Русия, Австралия, Дания, Германия, Кения, Япония, Холандия, Катар, Судан, Великобритания, САЩ и Виетнам, както и техни колеги от Китай. По-рано СЗО многократно заяви, че търсенето на източника на първата коронавирусна инфекция трябва да започне именно от китайския град Ухан. Миналото лято двама експерти посетиха КНР, за да подготвят основната мисия. Резултатът от това пътуване беше разработването от специалистите на организацията и Китай на документ "за научните изследвания и програмата за дейност на международна група, водена от СЗО".

Групата пристигна късно сутринта с бюджетна авиокомпания от Сингапур и се очаква да премине двуседмична карантина. Те трябваше да пристигнат по-рано този месец, а забавянето на посещението от страна на Китай предизвика сериозни критики от страна на СЗО.

Екипът напусна летищния терминал през пластмасов карантинен тунел с надпис „Проход за предотвратяване на епидемии“ за международни пристигащи и се качи на ограден автобус, който беше охраняван от половин дузина служители по сигурността в пълна защитна екипировка, предаде Ройтерс. Членовете на екипа не разговаряха с репортери, въпреки че някои махаха и снимаха медиите от автобуса, когато той тръгваше, допълва агенцията.

Според говорител на СЗО международният екип се ръководи от Питър Бен Ембарек, водещ експерт на СЗО по болести по животните, които се предават към други видове. Ембарек бе на посещение в Китай с предварителна мисия през юли миналата година.

Хунг Нгуен, виетнамски биолог, който е част от екипа, заяви пред Ройтерс, че не очаква никакви ограничения за работата на групата в Китай, но предупреди, че екипът може да не намери ясни отговори.

След като приключи карантината, екипът ще прекара две седмици в интервюиране на хора от изследователски институти, болници и пазара на морски дарове във Ухан, където се смята, че новият патоген е възникнал, добави Хунг.

Според Wall Street Journal Китай e отказал влизане на двама членове на екипа на СЗО след тестове.

„Това, което бихме искали да направим с международния екип и колегите му в Китай, е да се върнем в средата на Ухан, да интервюираме задълбочено първоначалните случаи, да се опитаме да намерим други случаи, които не са били открити по това време и да се опитаме да открием историята на първите случаи ”, коментира Бен Ембарек преди време, когато все още се чакаше разрешението на Китай за достъп на международните експерти.

„Тук търсим отговорите, които могат да ни спасят в бъдеще - не виновници и не хора, които да бъдат виновни“, каза най-добрият експерт по спешни iejwd[rr на СЗО Майк Райън пред журналисти тази седмица, добавяйки, че СЗО е готова да отиде „навсякъде и навсякъде ”, за да се разбере как се е появил вирусът.

Членът на екипа Марион Коопманс, вирусолог от Университетския медицински център „Еразъм“ в Нидерландия, заяви миналия месец, че е твърде рано да се каже дали вирусът SARS-CoV-2 е „прескочил“ директно от прилепите на хората или е имал междинен гостоприемник. „На този етап мисля, че ни е необходим много отворен ум, когато се опитваме да се върнем назад към събитията, които в крайна сметка доведоха до тази пандемия“, заяви тя пред репортери преди дни.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up