Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Главния държавен здравен инспектор вчера съобщи, че „по отношение на заболеваемостта от Ковид, България е на 27-о място сред страните от Европейския съюз и на 9-то място по смъртност.“ Борисов казва: „Управляваме най-правилно от всички в кризата.“ Дали?
Логично е броят на починалите да съответства на броя на заразените, нали? Ние сме 27-ми по заразени, но 9-ти по починали. Нито Кунчев, нито Борисов, коментират тази диспропорция – защо броят на починалите е несъразмерно по-висок от броя на заразените?

А, тези данни дори не разкриват цялата истина. За последните три месеца на 2020 година, в пика на епидемията, Националният статистически институт отчете ужасяващ ръст на броя на починалите – общо над 12 000 души повече, отколкото през всяка от последните 5 години за същия период от време. Една трета от тях са били с положителен тест за Ковид. За другите 2/3 (над 8000 души), здравните власти до сега не са дали никакво обяснение.
Едната хипотеза е, че в резултат на страха и забраната за планови медицински дейности, тези 8000 души са починали от заболяванията, от които най-често умират българите – сърдечно-съдови, белодробни и злокачествени заболявания и др. Тази хипотеза, обаче не може да обясни кривата на нарастване на смъртността, която повтаря почти на 100% кривата на нарастване на положителните PCR тестове (с около 3 седмици закъснение) и напълно съвпада с кривата на починалите с Ковид. Това е крива, съответстваща на инфекциозно заболяване, а единственото такова по това време е Ковид-19. Подробен анализ на тези обстоятелства направи Д-р Радков Велков - виж тук.
Следователно много по-вероятна е другата хипотеза, че смъртта на тези над 8000 души е свързана с Ковид. Просто не са били тествани. В подкрепа на тази хипотеза е и друга статистическа информация, която по правило също не се коментира от здравните власти – по брой на PCR тестове на глава от населението, България е на последно място в ЕС. За сравнение Дания например е направила 10 пъти повече тестове, Великобритания 8 пъти повече, Испания 5 пъти повече и т.н. Няма съмнение, че колкото повече тестове правиш, толкова повече положителни резултати регистрираш. Ако никой не се тества, няма да имаш нито един потвърден случай на Ковид – 19 и нито един починал с Ковид.
Някои сигурно ще възразят, че много от починалите, независимо дали са тествани или не, са починали не от коронавирусната инфекция, а от усложнения на основните си заболявания. Това със сигурност е така, но няма отношение към споменатите числа и анализа, защото според наложената от СЗО практика, като починали от Ковид се смятат всички, които са имали положителен тест, тоест сравняваме един и същи вид данни за всички страни.

Официално властите отчитат 7123 души починали от Ковид през 2020 година. Ако добавим към тях само половината от тези 8000 неизяснени като причина за смъртта случаи, България ще излезе на първо място в ЕС по смъртност от Ковид, а имаме основание да добавим всичките осем хиляди.
Може да се спекулира на кое място по брой заразени щяхме да сме, ако не бяхме последни по броя на тестовете, а например на средно Европейски ниво.
Имаме достатъчно основания са смятаме, че нито числото на умрелите, нито числото на заразени, които ни съобщават всеки ден, отговаря на истината.
Влияние върху смъртността оказват състоянието на здравната система, достъпът и качеството на медицинската помощ, икономическото развитие на страната, броят на възрастните хора и др.
България е най-бедната страна в Европейския съюз, медицинската помощ е с ниско качество, достъпът на болните е затруднен от най-високите в ЕС нива на доплащане. Това може да обясни повишаването на смъртността, но не може да обясни мащаба на увеличението. Обяснението за него трябва да се търси в лошото управление на кризата. Може да имаш най-голямата и най-добре въоръжената армия, но генералите не я ръководят правилно, тя ще загуби войната и обратното - с добро управление и по-малка армия може да се спечели войната. Примери за това в историята колкото искаш. Аналогично е и с управлението на кризата с Ковид. Ако използваме същата метафора, ние водихме войната с Ковид със зле подготвена и слабо въоръжена армия, която се управлява лошо. Резултатът от войната е следния – 12000 души повече умрели. 2019 година бяхме първи в света по обща смъртност с коефициент 15,5 на 1000. 2020 година завършваме с коефициент 17,6!
По телевизията обаче ни казват, че сме спечелили войната.......

Можем да извлечем поуки от провала. Разумно би било да се планира реформа на здравната ни система, на икономиката и държавното управление, инструментите за управление на кризи. Така би постъпило всяко отговорно към хората Правителство. Нашето се опитва да прикрие лошите резултати, съобщава ни само част от данните, по начин, който създава у хората усещане, че всичко е наред.
Е, разумно ли е да се гласува доверие на хора, които те мамят? Не е ли по-разумно да им се потърси отговорност?
Д-р Стойчо Кацаров

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up