Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

КОВИД забави скрининга на рака на маточната шийка, а ранното откривана на диагнозата е много важно за лечението. Това е един от изводите по време онлайн събитие, което е част от информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка. Тя е под наслов „Намали риска. Предпази се. Живей!" и е инициирана от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и др.


Все повече жени в България между 20 и 45-годишна възраст са диагностицирани с това заболяване и често то бива откривано едва, когато е в напреднал стадий, стана ясно от думите на д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Според него навременна информация и адекватно лечение е това, което ще доведе до намаляване броя на заболелите.

„COVID утежни ситуацията в целия свят. В България по време на първия локдаун се спряха женските консултации.

Това неимоверно ще доведе повишен брой на диагностицираните пациенти и увеличаване на броя на тежките случаи. Когато говорим за скрининг на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка", каза от своя страна гинекологът д-р Иван Вецев от болница „Шейново", който е и медицински директор на НПО. Според него, създаването на добра организация и гарантирането на критерии и условия за диагностика на рака на маточната шийка, биха ни извели от челните места по смъртност от това заболяване. „Важно е да насърчим жените, които са пропуснали контролното изследване, да направят своя цитологичен скрининг на маточната шийка и да не губят време", допълни той.

На важността от ранното откриване акцентира и д-р Мариана Атанасова, специалист по медицинска онкология в ИСУЛ. „Когато заболяването е в начален стадий, благодарение на новите технологии, които има за ранно повлияване и лечение, ние можем да излекуваме на 100% пациентите си, като след това ще продължат да живеят нормално с редовно проследяване", заяви д-р Атанасова. Тя допълни, че почти няма друг рак, при който да има 100-процентово лечение, когато е в първия си стадий. Затова е важно да не се забавя лечението на първата фаза на заболяването. Тя обърна внимание и на това, че в България няма скринингова програма за рак на маточната шийка, нито раков регистър, на фона на това, че страната ни е на челните места по смъртност от това заболяване. Освен това, младите хора имат много ниска сексуална култура, често сменят половите си партньори, което е предпоставка за заразяване с човешкия папилома вирус. Затова е необходимо повече да се говори за сексуалното здраве и рисковото поведение, както и да се работи за превенция на рака на маточната шийка на национално ниво. Важно е и създаването на скринингова програма, допълни от своя страна Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up