Вторник, Август 09, 2022
Follow Us

120 деца са били лекувани в чужбина през миналата година, а за периода април – декември 2019 г. те са били 132 . Данните даде проф. Ангелов, в отговор на въпроса от депутата от БСП Кръстина Сидерова кога държавата ще създаде адекватна система, така че животът на децата да не зависи от милосърдието на хората и дарителски кампании.

Според нея през годините намаляват децата, които се подпомагат от Фонда за лечение на деца, който от април миналата година премина към НЗОК. И ако държавата плаща годишно над 1 млн. лв. то дарителски платформи като Хелпкарма събират над 21 млн.лв. по неясни критерии, с което се дискредитира самото даряване. Кога държавата ще създаде адекватна система за навременно лечение на българските деца, така че да не се налага родители да събират средства чрез кампании, към които доверието е много ниско, а животът на хиляди детски съдби зависят точно от тези кампании", запита Кръстина Сидерова.

Тя припомни, че ежедневно чуваме апели за събиране на средства за животоспасяващи операции за деца. Според нея също така разходите, които се покриват не са достатъчни, защото при трансплантаци например се поема много по-малък период за престой, от този, през който децата и родителите им се налага да бъдат в чужбина. От своя страна министърът призова Сидерова, ако има конкретни сигнали за забавено или отказано лечение да му ги предаде. Той отчете и средствата, с които са подпогани деца през последните две години, но отговор на въпроса какво да се направи, така че българските родители да не разчитат основно на дарителски кампании за здравето и живота на децата си, не бе даден. Към Към 1 април 2019 година от Фонда за деца към НЗОК са прехвърлени 146 заявелния, а 46 са с издадени заповеди. По тях е организирано лечение за над 5 млн. лв.

От април до декември 2019 година са подадени 1234 заявлениея, а издадените заповеди са 1063. От тях от 894 за лечение в България и 169 за чужбина. За първи път е одобрено лечение и за 24 деца с мускулна атрофия. За първото деветнесичие на 2020 г. пък са 1090 заявления, като са издадени 985 заповеди .778 за лечение у нас 197 в чужбина. До края на септември са изплатени 11.156 млн., от които над 849 хил. за лечение в чужбина. Сред страните с най-много одобрени заповеди са Германия, Австрия, Швейцария и Франция.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up