Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Има два начина да се спре епидемия, като тази от Ковид-19 – да преболедува или да се ваксинира поне 2/3 от населението. Разликата е, че във втория случай няма починали.
Колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо ще бъдат премахнати ограниченията и хората ще могат се върнат към нормалния си начин на живот. Тези държави, които го направят първи, ще получат конкурентно предимство пред другите – ще отворят границите, хотелите, ресторантите, търговията, транспорта и пр. Тези, които се забавят може и да не им трябват ваксини, защото всички вече ще са преболедували.

За това всички бързат. Не и ние. През вчерашния ден в страната са били ваксинирани 18 (осемнадесет) души.

Vaccines 18perday

Не е като да нямаме причина да се ваксинираме – миналата година поставихме рекорд по брой умрели от Ковид-19.
Не е както да нямаме ваксини. През ден телевизията предава и повтаря посрещането едва ли не с държавните почести на всеки нов кашон с флакони.
Не е като да нямаме национален щаб. Имаме даже два – един за епидемията, и един за ваксините.
Имаме си премиер, здравен министър, главен държавен здравен инспектор, Национален център по заразни и паразитни болести, Национален център по обществено здраве, 28 Регионални здравни инспекции. Имаме лични лекари, най-много болници на глава от населението и даже палатка с фургони за ваксиниране си имаме.
Само ваксинирани си нямаме.За сравнение само, съседна в Гърция започнаха да ваксинират по 5000 души на ден, а премиерът им обяви за цел да ги направят по 8000 дневно. Ние 18, те 5000! За Израел, които до сега са ваксинирали 1/3 от населението си няма да говорим изобщо.
България е на последно място в целия Европейски съюз по броя на направени ваксинации. До вчера в България са ваксинирани 3,8 души на 1000 население. Това е почти три пъти по-малко от предпоследната страна – Латвия. Малта и Дания са ваксинирали десет пъти повече хора - 40 на всеки 1000 души от населението.

vaccines EU 1monthЕдин месец след началото на процеса в България са поставени 25 хиляди ваксини. При тези темпове, ще ни трябват 10 месеца за да ваксинираме всички от първа фаза - медици и фармацевти - общо 253 хиляди души.
Когато преминем към втората фаза, другите в Европа вече ще са приключили.
Другите бързат. Ние сме бързи в приказването. Силни сме в самохвалството, в намирането на оправдания и в търсенето на вината у другия. За това и сме последни.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up