Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят това, а същевременно ще имаме такова количество от ваксините, че да постигнем 60-70% имунизационен обхват. Всичко обаче зависи от желанието на хората да се ваксинират. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

По думите му личните лекари в България са 4500. „Ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 имунизирани лица за един ден. Вчера само от един лекар в София са извършени 40 имунизации, като е попълнена цялата документация за това“, каза проф. Ангелов.

Припомняме, че вчера председателят на Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов заяви, че всяко слагане на ваксина се отразява на цели 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. „Това е изискване на НЗОК и дали ще се премахне зависи от нейното ръководство“, уточни министър Ангелов.

Той коментира и темповете на ваксинация срещу коронавируса към настоящия момент. „Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави. Ваксините се договорят от Европейската комисия и фирмите, които произвеждат ваксините. Народното събрание взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо има 17 000 българи, за които няма втора доза. Количествата от ваксината не зависят от България”, заяви проф. Ангелов.Той съобщи и графика на пристигането на ваксините - на 7 февруари - 48 325 дози от Оксфордската ваксина на „Астра Зенека“, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози. Общо 261 997 дози от ваксината, с които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани.

Министърът изрично подчерта и че твърдението, че след първата доза от ваксината се постига 80% имунитет, е абсолютно невярно, тъй като няма нито едно клинично проучване за имунитета след първата доза.

„Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който те изтъкнаха, е, че има забавени плащания. На срещата поканих моите колеги - министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на икономиката г-н Борисов, вицепремиера Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво – за проявен разум ли? А ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?" С тези думи проф. Ангелов коментира насрочения за днес протест на собственици на заведения и служители и исканата му оставка. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта на здравния министър от вчера.

По думите на проф. Ангелов светът се намира в състояние на безпрецедентна световна криза.

„Най-силното оръжие е истината, а тя е следната: Асоциацията, с която имах вчера среща, каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерките и спазването им, аз съм готов да го говоря. Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, какво и да ми коства това", заяви здравният министър.

Той беше категоричен, че отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. „Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образование, след това култура и спорт и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболяеваемост и това е резултат от въведените мерки. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Ангелов.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up