Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Включих се доброволно в едно местно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести – НЦЗПБ, което набираше доброволци, за да се проследи как действат ваксините и кога се изгражда имунитет и е свързано с проследяване от 3 месеца. Миналият понеделник ми беше направена втората доза и вече съм 9 дни след втората доза“. Това разказа за себе си пред bTV началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че около 10-тия ден след първото убождане, когато му е билав взета кръв, не е имал нито антитела, нито клетъчен имунитет.

 „След втората ваксина дойде съживяване на клетките и вече имам антитела над 77, при необходим минимум 30. Ваксината работи", категоричен бе той.

Ген. Мутафчийски допълни, че засега експериментът е с продължителност 3 месеца, но най-вероятно ще се продължи още и ще се смени дизайнът на проучването.

„Засекли сме повторно заразяване на наши колеги. Все още има доста неизвестни и няма категоричен отговор дали мога да пренасям или не мога. Би трябвало, когато вирусът попадне в носоглътката ми, да бъде унищожен“, коза той и уточни, че се е ваксинирал с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Фирмата производител дава 95% сигурност, а 100% дават за това, че няма да изкарате вируса тежко. AstraZeneka дава сигурност 75% от заразяване и 100% от тежко протичане на заразата. Грипните ваксини също дават 50% успеваемост, но създателите им предупреждават, че ако човек заболее, протичането ще бъде много по-леко", посочи още за сравнение председателят на НОЩ.

Той коментира и проучването на "Политико", според което през 2040 година ще имаме 70% покритие и ще успеем да създадем стаден имунитет.

"Ако бяха направили това проучване на първото пристигане на ваксината, щяха да сметнат, че ще стигнем имунитет през 3000 година“, каза ген. Мутафчийски.

Навлизайки в конкретика за количествата ваксини, той обясни, че общо страната ни ще получи 12 млн. ваксини и това е напълно достатъчно. „Бългаиря винаги получава 1,55% от договорените количества ог ЕК, защото това е квотен принцип, съответстващ на броя на населението ни“, обясни председателят на НОЩ.

Pfizer ще достави 4,5 милиона ваксини за България, а Moderna – на всеки 3 месеца по 200 000 ваксини, допълни той. ЕК е договорила с Astra Zeneca първоначално 300 млн., с оглед да станат 400 млн., и ние ще получим 1,55% от тях. Единствените противопоказания, според кратките характеристики, са провеждана химиотерапия, имуносупресивно лечение и тежки алергиии към някои от съставките, проявяващи се с анафилактичен шок.

„Доколкото ми е известно, са подадени документи за руската ваксина и очакваме резултат. Това, което се знае, е много малко. За нея нямаме кратка характеристика. Тя е от типа на векторните ваксини, но използва човешки аденовирус, както е AstraZeneka. Но тя използва маймунски. Първото убождане при руската е с един тип вирус, а второто - с друг тип вирус и това е много хитро измислено", допълни ген. Мутафчийски.

По думите му, цялостният процес на ваксиниране ще продължи около година, т.е. цялата 2021 г.

"Според производителите ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса. Moderna каза, че ваксината й има ефект срещу всички варианти. Колкото повече циркулира този вирус, толкова повече ще се изменя и след две години той няма да бъде същият. Циркулацията трябва да се спре максимално бързо, защото бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, коментира още той.

Ген. Мутафчийски изрази твърдо мнение, че заведенията не трябва да бъдат отваряни преди месец март. Той се спря на подхода при изчсляването на риска от заразяване в отделните видове пространства и обясни, че се използват скалата на "Оксфорд" и Тексаската скала.

Тези скали са от 1 до 9, а баровете и нощните заведения са твърдо 9. Ресторантите са между 7 и 8, защото се прави някаква разлика между бюфет и ресторант, а при ресторантите с открита площ навън има минимален шанс от заразяване – 3 по скалата. Хипермаркетите са с риск 4, а фитнесите – с риск 6, обясни проф. Мутафчийски. Той подчерта, че според него фитнесите са изключително опасни.

"Имаше изказвания, че новият щам е по-смъртоносен, което е много смело. Дори да не е толкова смъртоносен, ако пренатовари здравната система, има опасност хората да не получат адекватна грижа и не е необходимо самият вирус да е смъртоносен, без значение сам по себе си колко е смъртоносен. Заетостта на леглата във Великобритания в момента е двойна, скочи от 18 000 на 30 000 на месец", оябсни той."Преди една седмица имаше брифинг на Европейския научен форум от изтъкнати специалисти. Нашата страна бе представена от доц. Кунчев и той съобщи доста обезпокоителни неща. Имаме 8 доказани проби с характеристика на британския вариант. Кога ще доминира, не можем да кажем. Ако съдим по Великобритания, където стана за 2 месеца, това е доста алармиращо. Това, че е по-заразен, накара англичаните да променят дефиницията за близък контакт и от 1,5 м. той стана 2 м. Въвежда се нов термин - "кумулирано време". Ако престоят ми е 15 минути в затворено помещение, шансът да се заразя или да заразя друг е в пъти по-голям", посочи ген. Мутафчийски.

"Нито един медик не говори за оплакване от мерките и това е много съществено в този спор. Политиците са за да намерят баланса, а ние сме длъжни да казваме истината", категоричен бе той.

"В момента сме в прекрасна кондиция. Една от малкото държави, които са в оранжевата зона, заедно с Финландия, Норвегия и Гърция. Другите зони са тъмночервени. Защо искаме да минем в другите зони? Като медици трябва да кажем нашата дума съвсем откровено и честно. В момента няма натиск от болните с коронавирус, а от другите, защото бяха забранени плановите операции. Болницата пращи в момента от тези хора. Лесно ще напълним болниците с COVID болни, но какво ще правим с другите? Този баланс е по-важно да се намери повече от всеки друг баланс", обобщи проф. Мутафчийски.Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up