Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Председателят на Европейката комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителните директори на фармацевтичните компании, с които Комисията сключи договор за авансово закупуване на ваксини срещу Covid-19, разискваха на видеоконференция в неделя, необходимостта от изключително бързото разработване, производство и регулаторно одобрение на ваксини за новите варианти на вируса. Целта на видеоконференцията беше да стартира работата по европейската готовност за биозащита.

 

От Комисията поясняват, че появата на новите щамове поражда неминуема заплаха от намалена ефективност на наскоро одобрените ваксини и затова е от ключово значение подготовката за отговор срещу тях.

Затова Комисията ще създаде служба на ЕС за готовност и отговор на извънредни здравни ситуации, който ще осигурява по-структуриран подход за подготовката на пандемията.

Участниците във видеоконференцията, сред които еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и вътрешния пазар Тиери Брьотон се разбраха, че службата ще помага за изпреварването на заплахите и ще идентифицира отговорите.

Индустрията ще дава рамо за подобряването на подготовката срещу пандемиите в средносрочна перспектива, както и за решаването на непосредствените предизвикателства, свързани с Covid-19. Вече е задействан пилотен отговор на подготовката за европейска био отбрана.

Целта е да се финансира проект за развитие на ваксини, както и да се очертаят мащабите на производство в краткосрочен и средносрочен план, а целите да се насочат към мутациите на вируса.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up