Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Ставаме свидетели на организация за ваксинация срещу Ковид, която едва ли се прилага на друго място в света.
България, по принцип, се разграничи от повечето останали държави, като прие ваксинационен план, в който най-уязвимите групи - хората над 65г. и тези с хронични заболявания бяха поставени в 4та фаза на ваксинационния план. Предимство пред възрастните и хронично болните получиха разни дружества, като например ВиК, търговски вериги, държавната администрация, работещи във ферма за норки, а според информация на различни истории от социалните мрежи и доста от техните роднини.


Отчитайки бавното темпо на ваксиниране и риска, миналата седмица здравните власти решиха да стартират тази четвърта фаза по-рано.
„За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Това съобщи проф. Ангелов и уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.“
В това имаше логика и здрав разум. И сигурно щеше да стане, ако не се бе намесил като слон в стъкларски магазин не кой да е, а министър-председателят на републиката. Не му е за първи път. Бая неща обърка до сега с отмяна на други експертни решения. Речено-сторено и само за едно денонощие Правителството реши да пусне всички желаещи, без ред, без предварително записване и без значение кой от коя фаза е, да отиде където може, да се ваксинира, с каквото има.


Така тъкмо дойде ред на възрастните хора и тези с хронични заболявания, които вероятно отговорно са се записали при личните си лекари и се оказа, че трябва да се наредят на общата опашка и да повисят на студа час-два, ако могат. А пък общопрактикуващите лекари, които цял месец правеха списъци, останаха без ваксини.
Отговор на въпросите къде трябва да отидат да се ваксинират например пациентите с трансплантации, които са компрометиран имунитет или пациентите провеждащи лечение на онкологично заболяване, заради основното им заболяване - няма. Простият отговор, че могат до отидат с всички останали, води до простият извод, че в българското здравеопазване, болните и уязвимите хора, просто не получават подкрепа от държавата. Ама болните и старите да не се правят на изненадани. Да си спомнят, че Премиерът Бойко Борисов отдавна им каза, „аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме“. Може да се сърдите, но не и да сте изненадани. Човекът ви предупреди.
След като отмени готвената с месеци организация на ваксиниране, на днешното си живо включване Бойко Борисов бе помолен да коментира, изказването от лични лекари мнение, че е настанал хаос.
„ Те още не са се включили, личните лекари, трябваше днес да се включат.“ Каза той и добави: „Аз в политическите им приказки няма да се… знаеме кой лекар, от коя партия го говори това.“
Е ние и премиера знаеме от коя партия е, ама няма да издребняваме.
Във връзка с факта, че няма достъп до ваксини в малките градове Борисов направо ни нахока: „Как ще имат, ние от два три дни имаме повече ваксини и веднага градове, села, болници, големи и малки, трудно достъпните населени места…“
Така, де не е лесно да се доставят ваксини на всички, а още по-трудно е като оревахте света за бусчетатат за кремвирши. Като няма бусчета има джипки. Даже джипката на премиера може да се включи в доставката на ваксините. Така докато обикаля безцелно страната, може да свърши някаква полезна работа и да я отчете в ежедневното си живо включване.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up