Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до компанията AstraZeneca, в което се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията за страната ни, информира Нова телевизия.

 

Вчера стана ясно, че има риск компанията да произведе двойно по-малко количества ваксини срещу COVID през второто тримесечие на годината.

В писмото на министър Ангелов подробно се припомня договореното с компанията и се посочва, че България е поръчала 4 518 323 дози ваксини от продукта, като на база тези количества страната ни е започнала ваксинационният си план.

Вместо това, отбелязва той, на 22 февруари получаваме само 117 000 или с 333 000 по-малко. На 15 февруари от компанията поемат ангажимента, че до края на месеца ще получим още две доставки със съответно 87 993 дози и 54 444 дози. "Сега разбираме, че всъщност страната ни няма да получи нито една доза от тези количества - общо 142 437 дози", уточнява той. Освен това, фирмата няма да успее да достави и обещаните 142 437 дози до края на февруари. На 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

В писмото си здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от ваксините към България още днес и посочва, че страната ни е готова да осигури въздушен транспорт за целта. Настоява се и забавените февруарски доставки на 89 637 дози да бъдат получени в първите дни на март и отново се предлага това да стане чрез въздушен транспорт, осигурен от българските власти.

В документа се посочва и че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо.

Министър Ангелов подчертава, че нарушаването на предварително обявения график за доставки компрометира ваксинационната кампания на България. "И което е най-лошо - неспазването на графика от ваша страна е пагубно за доверието и надеждата на милиони българи за избавление от COVID пандемията", заявява той. "Забележителната бързина, с която започна масовата ваксинация в нашата страна, ни даде увереност да кажем на българите, че надеждата е в техните ръце. С липсата на ваксини, които трябваше да дойдат от вашата компания, посланието, което излъчвате към българското общество, е следното: "АstraZeneca" отне надеждата от вашите ръце", завършва писмото си той.

От фармацевтичната компания излязоха с позиция до медията. От AstraZeneca заявяват, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното. "Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на март сe очакват още две доставки", заявяват производителите на препарата.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up