Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Общопрактикуващите лекари са изпратили писмо здравния министър, в отговор на негово писмо, в което се напомня, че са длъжни да участват във ваксинационния процес.
В отговора си от НСОПЛБ казват:


За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността ОПЛ да ваксинират всеки заявил желание, като за това се посочват само „пунктовете“. Това създава впечатление за опит за приоритизиране и създаване на напрежение между двете структури. На последното ОПЛ няма да се поддадат и ще бъдем, както винаги, коректни спрямо колегите си.
И допълват:
, ОПЛ сме За и явно участваме активно ефективно, доколкото ни се дава възможност, в кампанията по масова ваксинопрофилактика срещу КОВИД-19.“
И подчертават
Изключително демотивиращо за колегите е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон. Това са реалностите.


• Считаме обаче, че е по-важно да бъдат подпомогнати мнозинството от ОПЛ, които са готови и участват в процеса на масова ваксинация (за справка, колегите, които и в днешния ден (неделя, 28 февруари) се редиха на опашка в София, за да получат ваксини), отколкото да се акцентира на малцината, които създават някакъв проблем, който на фона на общата мобилизация на ОПЛ, на пунктовете и мобилните екипи, едва ли ще компрометира процеса.
Общо практикуващите лекари предлагат:
„Предлагаме, приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на ваксинацията на подадените от нас списъци от хора.
• Вместо да се губи време в чакане на опашка за ваксини, да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана (подобна практика има при други Национални програми за ваксинопрофилактика с други препоръчителни ваксини).“
Цялата позиция на общопрактикуващите лекари е достъпна тук, в нея е цитирано и писмото на проф. Ангелов

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up