Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Седем европейски държави - Дания, Норвегия, Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург - спряха ваксинацията с партидата от ваксината на AstraZeneca, за която има опасения че причинява тромбози.- съобщава France24

Партидата е изпратена до 17 европейски държави, сред които България.
Дания спря всички ваксинации с AstraZeneca за две седмици. По-рано Австрия съобщи за тромбозни реакции от ваксината на АстраЗенека и блокира цяла партида от препарата. Европейската агенция по лекарствата обаче, не препоръчва блокирането на тази ваксина.

От датските здравни власти уточняват обаче, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби не е доказана. Не се посочват колко са информациите за случаи на образуване на тромби.

Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея.


Изпълнителният директор на ИАЛ, Богдан Киролов, заяви по-рано днес, че в България са пристигнали 32 000 дози от тази партида, като почти всички от тях вече са поставени.
"Внимателно проучваме всички съобщения за нежелани реакции, свързани конкретно с тази партида. Честота на съобщенията е по-ниска в сравнение с честота при останалите партиди - 3 на 1000 съобщения, а общият брой на съобщенията до момента са 840. Водещи са съобщенията за грипоподобните симптоми и локална болка на мястото на убождането“ - каза още Кирилов.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up