Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Почти три месеца след тържествената обиколка на бус за кренвирши из страната и поставяне на първата доза от първата одобрена ваксина в ЕС – тази на Пфайзер, България е на дъното на класацията по процент ваксинирани население е ЕС.

Справка тук.

Нещата стояха така и преди изненадващото спиране на поставянето на Астра Зенека и вероятно щяха да си останат така и да не беше спряна.
Миналата година по същото време на брифингите на НОЩ се показваше червената карта на Белгия – като удобна за сравнение, и под претекст, че едновременно бяхме открили първите си случаи.
Белгия вече не е удобна за сравнение, за това и не виждаме нейна карта. Всъщност удобни за сравнение в съюза няма и за това се правим, че няма и класация. Истината е, че по брой поставени дози ( в това число и първа и втора) България помахва от последното място, с обхват 4,5% от населението. По отношение на напълно ваксинираните с две дози, можем да се похвалим с малко над 58 хил. човека или 0,8% от населниет0.
В Белгия две дози са получили 3,3% от населението.
Румъния отдавна вече не е държава, с която можем да се сравняваме, но все пак, там в началото на март тържествено беше отбелязано ваксинирането на 1 милион лица. Северната ни съседка е поставила над 2 млн. дози, а напълно ваксинирани са над 680хил. човека или подобно на Белгия, над 3% от населението. Освен това стриктно се придържа към плана да постави 2,4 млн. дози до края на март, като разбира се този план е обезпечен с доставки.


Общото за Румъния и Белгия, е че се поставят много повече иРНК ваксини, за разлика от България, която разчита предимно на аденовирусната на Астра зенека.
Това е въпрос на стратегия, тъй като вторите дози на Пфайзер и Модерна се поставят след 3 седмици, а вторите дози на Астра Зенека след 3 месеца, това позволява на страните много по-бързо да завършат напълно ваксинацията на населението си.
Oсвен това в двете държави се спазва ваксинационния план и се имунизират уязвимите групи, а в Румъния до миналата седмица не се поставяха ваксини на Астра Зенека на хора над 55години.
За 11 милионното си население Белгия е поръчала над 18млн, Ирнк ваксини, от които вече са доставени 1,3 млн. дози или около 9%.

blgiq
Докато България за 7 млн. си население беше поръчала едва 1,5 милиона дози иРНК ваксини, а след това актуализира информацията и обяви, е очакваме близо 5млн.,

ochakvani kolièstwa

Ясно е, че въпреки че забавените доставки са добро оправдание, страната не е поръчала пълната си възможна квота от този вид ваксини, а е заложила предимно на аденовирусните на Астра Зенека и Джонсън и Джонсън. Втората беше одобрена съвсем наскоро с 64% ефективност.
И докато ИАЛ планираше временно да спре ваксинацията, Борисов ги изпревари и не много на място се разпореди, че забранява поставянето на ваксината, докато не дойде „ясна диагноза от ЕК, да или не“. И подчерта, че всички договори са сключени от ЕС и са утвърдени от ЕАЛ, а ние и другите държави членки сме само ползватели.
Видно от текста по-горе, не всички сме еднакво добри ползватели. Някои напредват бързо, други следват маршрута на джипа. И понеже основното ни количество ваксини е на Астра Зенека, спирането на ваксинацията с нея е много удобно решение. Хем мислим, за безопасността на електората, хем си имаме извинение за тромавия процес. И да дойде „диагноза“ от ЕК и да не дойде, провалът на ваксинационния процес си има официално извинение – България е дъното на класацията като ползвател и няма нищо общо с никаква политическа или организационна вина.

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up