Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Сравнителен преглед на предизборните програми в областта на здравеопазването. Д-р Стойчо Кацаров – председател на УС на ЦЗПЗ, Д-р Николай Болтаджиев – бивш Председател на Националното сдружение на частните болници и Д-р Димитър Петров – бивш управител на НЗОК, правят преглед на някои основни аспекти, заложени в предизборните програми на политическите партии. Приоритетно са коментирани няколко основни въпроса – отношението на партиите към модела на здравно осигуряване и монопола на НЗОК, отношението към лечебните заведения, отношението към човешките ресурси и финансирането на здравната система.

Повече от половината от политическите партии и коалиции, които са се записали за участие в изборите не са представили свои предизборни програми или поне не са публично достъпни.
Единствената програма в областта на здравеопазването, която освен намерения предвижда и срокове за изпълнението им е тази на партия „Има такъв народ“(ИТН). От досега представените в парламента партии и коалиции, ДПС и Воля-НФСБ не са публикували свои предизборни програми.
Три партии – ИТН, Възраждане и Републиканци за България се обявяват открито за премахване на монопола на НЗОК. Към тях може да добавим и ВМРО, която също е записала това в програмата си, но „след като се стабилизира здравноосигурителния модел“, каквото и да значи това. Партия Възраждане дори предлагат премахване на задължителното здравно осигуряване.
Останалите партии са за запазване на статуквото в сегашния му вид или с връщане на управленските структури във вида, в който бяха при учредяването на НЗОК, каквото предлага коалиция Демократична България.По отношение на лечебните заведения, БСП предлагат да се премахне статутът на търговски дружества на болниците, а „Има такъв народ“ на всички лечебни заведения. От ВМРО пък предлага само държавните болници да не са търговски дружества. Демократична България(ДБ) се обявява в подкрепа за бъдеща приватизация. „Изправи се БГ! Мутри вън!“ се обявяват за увеличаване на публичните разходи, премахване на доплащането от пациентите и лимитите на лечебните заведения.
Почти всички партии са обещали да увеличат заплатите на медиците. От Герб даже са определили съотношение в заплащането на лекари, сестри и санитари, както и средна заплата. БСП акцентира върху заплатите на общинските лечебни заведения, а ДБ предлагат кариерни центрове в медицинските университети.
ВМРО искат намаляване на разходите а лекарства, БСП да се намали ДДС на 9%, а ДБ да се въведат централизирани търгове за лекарства. „Изправи се БГ! Мутри вън!“ предлагат нулева ставка за ДДС за лекарствата, купувани от НЗОК.
Три партии са поставили сред целите си промени в сферата на психичното здраве. ИТН се обявяват за приемане на Закон за психично здраве и създаване на регионални Центрове за Психично Здраве, ДБ иска нова Национална стратегия за психично здраве, а РБ искат нов Закон за психичното здраве и регламентиране на дейността на психолозите. Общата оценка е, че преобладават обещанията, които се харесват на хората. За всекиго има по нещо.
Още по темата вижте във видеото: 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up