Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък и тази тенденция трябва да бъде променена. По този начин служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов обясни в ефира на Нова телевизия измененията от последните дни, свързани с реда за ваксинация.

Той изтъкна, че от общо 1 970 000 души над 60-годишна възраст с две дози са имунизирани 17,5 процента. Запитан дали е вярно, че половината от ваксинираните у нас са лица над тази възраст, д-р Златанов отбеляза, че „това е възможно“, но изтъкна и че не е най-важното. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години, там е най-високата смъртност и най-тежкото протичане, подчерта той и поясни, че целта на промяната е да се даде приоритет на тази най-застрашена група.

„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст”, разясни реда д-р Златанов. Ангажимент за спазването му трябва да имат екипите в коридорите. За да не се случва това „само на хартия“ обаче, ще са нужни няколко дни, каза още той в коментар за репортаж от зелените коридори, от който стана ясно, че този приоритет не се изпълнява.

Той беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират и призова да се подават сигнали в МЗ, ако има подобни случаи.

„Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – дори се е увеличил”, каза той.

Д-р Златанов изтъкна, че ваксинирането е начинът да се справим с епидемията. Търсим бройка от 50 000 на ден, каза още той, като допълни, че за целта се търси и облекчаване на работата на личните лекари. Разчитаме на тази 4000 ОПЛ да влязат в нормален режим и темп с поне по 10 поставени ваксини, което значи 40 000 ваксини на ден, каза той.

Д-р Златанов напомни, че България се е присъединила към договора за доставка на ваксини на ЕК за 2022-2023 година и посочи, че страната ни е подсигурена с всички видове ваксини, включително и новоразработените, за този период.

Запитан дали е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА, той отговори: „Не, това към този момент не е вярно. Получиха се сигнали и се назначиха проверки за Александровска“. Д-р Златанов поясни, че в момента тече проверка, за чийто резултат ще е нужна седмица. „Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде резултатът – не знам”, каза той.

Д-р Златанов потвърди, че страната ни продължава да е на последните места по брой ваксинирани лица в Европа. Той отбеляза, че голям проблем са трудноподвижните лица и те ще се имунизират с мобилни екипи.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up