Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Педиатрията в МБАЛ-Перник е пред закриване, а и цялата областна болница е изправена пред изпитание за съществуването си. Това заяви пред БНТ зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.
„Силно се надявам до закриване да не се стигне. Многопрофилната болница „Рахила Ангелова“ в Перник е държавна, с минимално общинско участие. За нас е важно не само детското отделение, но и цялата болница да бъде запазена, тъй като това е единствената многопрофилна болница за града ни, а и се ползва от жителите на останалите градове от областта“, каза той.

Кръстев призна, че проблемът с детското отделение е отдавна - вече три години на трудов договор са едва трима лекари.

„Трима педиатри работят в отделението. Педиатричното отделение е акредитирана база за специализация на студенти. Сега обаче предстои нов процес на акредитация, така че тепърва ще видим какво ще се случи. Но като община сме заявили многократно, че сме готови да предоставим и жилища от нашия общински фонд за ведомствени жилища на млади педиатри, които биха желали да се установят тук и да работят, и да помагаме на болницата по всякакъв начин. Изключително неприятно ще бъде, ако от една жива окръжна болница тя се превърне в болница със затихващи функции за лечение на COVID“, отбеляза той.

„Кадровите предизвикателства пред тази болница не са уникални - такива трудности изпитват и другите две болници - държавната Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и общинската Болница за продължително лечение и рехабилитация. Пандемията много ясно очерта този проблем. Ние като община стоим до ръководството на болницата, но се надяваме на държавата да я запазим и развиваме“, допълни Кръстев.

Според зам.-кмета на Перник проблемът се корени в липсата на държавна политика и стратегия назад в годините. „При разговорите с лекарите се изясни, че липсва едно цяло поколение педиатри, липсват достатъчно бази за специализация, а заплащането не е атрактивно в сравнение с другите специалности. Наистина този проблем трябва да се реши на държавно ниво“, каза Кръстев.

„Ние на местно ниво винаги ще застанем зад своята болница и ще я подкрепяме“, категоричен бе зам.-кметът на Перник.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up